ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ: Η βασίλισσα της Ευρώπης αποχωρεί-Ο απολογισμός και ο... δελφίνος

08:59 - 25 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
‘Βασίλισσα της Ευρώπης’ ήταν κάποτε ένα από τα πολλά ψευδώνυμα της Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά τώρα η δυναμική καγκελάριος της Γερμανίας είναι έτοιμη να γυρίσει την πλάτη της στην πολιτική. Οι εκλογές της Κυριακής (26/9) στη Γερμανία αποτελούν για την ίδια "τέλος εποχής".

Είναι αλήθεια: Η Άνγκελα Μέρκελ είναι, με διαφορά, η μακροβιότερη από τους σημερινούς ηγέτες της ΕΕ. Έχει συμμετάσχει σε περίπου 100 συνόδους κορυφής της ΕΕ, συχνά χαρακτηριζόμενη ως "η μόνη ενήλικη στην αίθουσα".

Είναι αλήθεια επίσης πως βοήθησε σημαντικά στο να κατευθύνει το μπλοκ κατά την διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, της κρίσης του ευρώ, της πανδημίας και, σε κάποιο βαθμό, ακόμη και του Brexit.

Το έργο της και η ευρωπαϊκή κληρονομιά της, όπως και η εγχώρια, είναι ανάμικτες. Η εγχώρια κριτική υποστηρίζει - ότι κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων της στο τιμόνι της Γερμανίας, ήταν μια ‘Krisenmanagerin’, μια διαχειρίστρια κρίσεων, η οποία συνήθως περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να δράσει, μια ρεαλίστρια αλλά χωρίς όραμα - κριτική η οποία μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στο ιστορικό της στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Η πραγματίστρια Μέρκελ πράγματι μπορεί να βοήθησε την ΕΕ να ξεπεράσει πολυάριθμες υπαρξιακές κρίσεις για να επιβιώσει άλλη μια μέρα.Αλλά η Μέρκελ, η μη οραματίστρια, αναμφισβήτητα αφήνει το μπλοκ πιο αδύναμο από ότι θα μπορούσε εάν είχε χρησιμοποιήσει τη μακροπρόθεσμη θέση της ως ηγέτης του πλουσιότερου και με την μεγαλύτερη επιρροή έθνους της ΕΕ, πιο αποφασιστικά.

Πάρτε για παράδειγμα την κρίση της ευρωζώνης του 2015.

Ακόμη και ο εκρηκτικός, αν και βραχύβιος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, παραδέχεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ έσωσε το ευρώ διατηρώντας τη χώρα του στο νόμισμα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της.

«Είναι αλήθεια ότι, τελικά, ήταν υπεύθυνη για τη διατήρηση της ευρωζώνης, γιατί αν η Ελλάδα είχε φύγει δεν πιστεύω ότι θα ήταν δυνατό να κρατηθεί ενωμένη η Ευρωζώνη», είπε σε δημοσιογράφο του BBC.

«Έχω όμως κάποιες πολύ σοβαρές διαφωνίες με τις πολιτικές που ακολούθησε. Δεν είχε ποτέ όραμα για την ευρωζώνη. Ποτέ δεν είχε όραμα για το τι να κάνει με την ευρωζώνη μόλις την έσωζε. Ο τρόπος δε με τον οποίο την έσωσε έγινε πολύ διχαστικός. Τόσο εντός της Γερμανίας όσο και εντός της Ελλάδας».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επικαλείται τα μεγάλα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, όχι αποκλειστικά αλλά σε μεγάλο βαθμό με εντολή της Γερμανίας.

Στην Αθήνα η αντιγερμανική και η αντι-ΕΕ δυσαρέσκεια ξεχύθηκε στους δρόμους το 2015. Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ της Άνγκελα Μέρκελ με χιτλερικό μουστάκι, άλλοι έκαιγαν σημαίες της ΕΕ.

Η Ισπανία και η Ιταλία αναγκάστηκαν επίσης να αντιμετωπίσουν αυτό που πολλοί φορολογούμενοι θεωρούσαν ως σκληρά και αθέμιτα μέτρα λιτότητας, που τους επέβαλε, όπως πίστευαν, η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ιταλία μετατράπηκε από ένα παθιασμένο φιλο-ευρωπαϊκό σε ένα ένθερμο ευρωσκεπτικιστικό κράτος μέλος.

Θυμωμένοι ψηφοφόροι ήταν πεπεισμένοι ότι οι κανόνες της ευρωζώνης είχαν σχεδιαστεί προς το ισχυρό συμφέρον της Γερμανίας, για να ευνοήσουν την επικερδή εξαγωγική βιομηχανία της. Έλεγαν επίσης ότι δεν κατάφεραν να βρουν το νόημα να ανήκουν σε μια ευρωπαϊκή ένωση ή μια κοινή αγορά εάν τα ισχυρότερα, πλουσιότερα μέλη όπως η Γερμανία δεν βοηθούν τα πιο αδύναμα κράτη μέλη που δυσκολεύονται. 

Πού ήταν οι Γερμανοί φορολογούμενοι όταν τους χρειαζόσουν, ήθελαν να μάθουν.

Αυτό οδηγεί σε μια άλλη κριτική που ασκείται στην Άνγκελα Μέρκελ: ότι τελικά το δόγμα της στην Ευρώπη ήταν ‘Πρώτη η Γερμανία’.

Δεν προκαλεί έκπληξη, θα μπορούσατε να πείτε. Πρώτον, επειδή κάθε εκλεγμένος ηγέτης είναι πιθανό να δώσει προτεραιότητα στο έθνος του. Αλλά τότε - και αυτό είναι ιδιότυπο για τη Γερμανία - λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της. Οι Γερμανοί και οι καγκελάριοι τους είναι συχνά οδυνηρά προσεκτικοί για την ανάληψη εξέχοντος ηγετικού ρόλου σε διεθνείς κύκλους.

Της αξίζει λοιπόν ο τίτλος της Βασίλισσας της Ευρώπης;

Η καγκελάριος Μέρκελ παρενέβη για τη διάσωση της ευρωζώνης, αλλά προκάλεσε επίσης ένα βαθύ χάσμα βορρά-νότου εντός της ΕΕ. Ένα χάσμα που εμφανίστηκε ξανά κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης και κατά την έναρξη της πανδημίας της Covid - με τους Νοτιοευρωπαίους να αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, για να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο βάρος αυτών των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Μέχρι που δεν ήταν πια. Χάρη και πάλι - σε μεγάλο βαθμό- στην Άνγκελα Μέρκελ, ακόμα κι αν άργησε πολύ να ενεργήσει. 

Γι 'αυτό και η κληρονομιά της στην ΕΕ είναι ανάμεικτη.

Η κρίση Covid-19, σε αντίθεση με την κρίση του ευρώ, την έπεισε ότι οι πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία θα έπρεπε πράγματι να επωμιστούν τα χρέη των φτωχότερων χωρών της ΕΕ, στην περίπτωση αυτή αυτών που υποφέρουν δυσανάλογα τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Με αυτόν τον τρόπο, δημιούργησε ένα εντυπωσιακό προηγούμενο στην ΕΕ. Μια ριζοσπαστική θέση για μια Γερμανίδα καγκελάριο, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι παραδοσιακές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, που προτάθηκε από κοινού στους ηγέτες της ΕΕ από την κα. Μέρκελ και τον πρόεδρο Εμανουελ Μακρόν.

Ο Λε Μερ το περιέγραψε ως ένα game changer για την ΕΕ χάρη στο θάρρος της Άνγκελα Μέρκελ: «Αποδείχθηκε ότι ήταν σε θέση να λάβει αποφάσεις ενάντια στον σημερινό τρόπο σκέψης στη Γερμανία και υπέρ μιας καλύτερης ενότητας και καλύτερης αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής ηπείρου». 

Ο κ. Λε Μερ πιστεύει ότι η καγκελάριος Μέρκελ είδε το μέλλον της Ευρώπης να διακυβεύεται εάν δεν συμμετείχε. 

Μια άλλη άποψη είναι ότι για άλλη μια φορά η Άνγκελα Μέρκελ ενεργούσε πρωτίστως προς το συμφέρον της Γερμανίας. Πιθανότατα είχε συνειδητοποιήσει πάρα πολύ ότι η ενιαία αγορά της ΕΕ θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία ή άλλες ασφυκτιούσαν οικονομικά λόγω της πανδημίας.

Η αγορά φέρνει σημαντικά κέρδη για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Έτσι η Άνγκελα Μέρκελ, η μάνατζερ των κρίσεων, σήκωσε τα μανίκια της και έπιασε ρεαλιστική δράση. Έγραψε ιστορία και πρωτοσέλιδα στη Γερμανία και όχι μόνο.

Αν και όχι τόσο έντονα όσο αυτά που είχε πυροδοτήσει η απάντηση της Μέρκελ στην μεταναστευτική κρίση της ΕΕ.

Όταν στα τέλη του καλοκαιριού του 2015 η Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, έκανε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο - από μερικούς επαινέθηκε η στάση της, ενώ από άλλους όχι.

Στο εσωτερικό της χώρας, μερικοί καυχιόντουσαν με υπερηφάνεια για το Willkommenkultur της χώρας τους, για την κουλτούρα τους δηλαδή να υποδέχονται άλλους, η οποία συμβολίζεται από την Άνγκελα Μέρκελ. Ενώ άλλοι, θυμωμένοι από τις αφίξεις, κατέφυγαν στο ακροδεξιό AfD, ωθώντας το να γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που κέρδισε έδρες στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Το αντίκτυπο της απόφασης της για το μεταναστευτικό στην ΕΕ ήταν τόσο σημαντικό όσο και αμφιλεγόμενο. 

Η ΕΕ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2012. Ωστόσο, μόλις τρία χρόνια αργότερα, τα κράτη μέλη της έκλεισαν τα σύνορά τους για να κρατήσουν μακριά τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν τον πόλεμο στη Συρία.

Οι ενέργειες της Γερμανίδας καγκελάριου βοήθησαν στην ανάκαμψη της φήμης του μπλοκ ως βασικού υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εμπνεύστηκε από αυτή τη στάση, σύμφωνα με τον Ben Rhodes, ο οποίος ήταν αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και δεξί χέρι του προέδρου.

«Αυτή ήταν μια εποχή στην οποία βρισκόταν ο Ομπάμα, οπού υπήρχαν πολύ, πολύ λίγοι πολιτικοί ηγέτες στον κόσμο που θα έκαναν ποτέ κάτι που γνώριζαν ότι θα ήταν πολιτικά επιζήμιο επειδή πίστευαν ότι ήταν το σωστό.

"Όταν η Μέρκελ αποφάσισε να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, ήταν προφανές ότι θα υπήρχε πολιτικό κόστος και ο Ομπάμα συγκινήθηκε απίστευτα από αυτό και από τον τρόπο με τον οποίο η Μέρκελ το υπερασπίστηκε".

Σύμφωνα με τον κ. Rhodes, ο Μπαράκ Ομπάμα ενθάρρυνε την καγκελάριο της Γερμανίας να μιλήσει πιο δυναμικά για την υπεράσπιση της Ευρώπης, ειδικά μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και την ψηφοφορία του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο που η ίδια η καγκελάριος ήταν επιφυλακτική, ο Ομπάμα την έσπρωξε να κατέβει για τέταρτη θητεία. Στα τέλη του 2016, ο Ομπάμα είχε καταλήξει ότι η Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο θα ήταν «το κέντρο βάρους της φιλελεύθερης δημοκρατικής τάξης», είπε ο Rhodes.

Οι Βρυξέλλες απολάμβαναν τη λάμψη της Άνγκελα Μέρκελ.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί κανείς να ρωτήσει γιατί η Άνγκελα Μέρκελ δεν πίεσε τους ηγέτες της ΕΕ να προετοιμαστούν καλύτερα για τη μεταναστευτική κρίση του 2015. Μετά τα γεγονότα στη Συρία και τη Λιβύη, αυτό που συνέβη δεν προκάλεσε καμία έκπληξη. Θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει τη δύναμη και την επιρροή της για να πιέσει για κανονικά νόμιμα κανάλια μετανάστευσης, λένε οι κριτικοί.

Αντ 'αυτού, απελπισμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να περάσουν παράνομα στην Ευρώπη και οι χώρες της ΕΕ ήταν ένα μη ενοποιητικό θέαμα προσπαθώντας να τους κρατήσουν μακριά.

Η καγκελάριος δέχτηκε αργότερα την κριτική της Διεθνούς Αμνηστίας και των προσφυγικών ομάδων για τον βασικό της ρόλο στη διαμεσολάβηση μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας για λογαριασμό της ΕΕ με τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συμφωνία ανέθεσε στην Τουρκία όχι μόνο να εμποδίσει τους πρόσφυγες και άλλους να επιβιβαστούν σε σκάφη λαθρεμπόρων με προορισμό την Ευρώπη, αλλά και να αρχίσει να παίρνει πίσω εκείνους που κατάφεραν να φτάσουν στις ελληνικές ακτές.

Και υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα «Ναι, αλλά» όταν πρόκειται για την Άνγκελα Μέρκελ, το φερόμενο προπύργιο της ΕΕ στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ναι, αυτό το καλοκαίρι, η ίδια και 16 άλλοι ηγέτες της ΕΕ υπέγραψαν μια κοινή επιστολή για την υπεράσπιση της κοινότητας LGBTQ+, εν μέσω μιας οργισμένης αντιπαράθεσης σχετικά με ένα νέο νόμο που πέρασε στην Ουγγαρία. Αλλά η Άνγκελα Μέρκελ για πολλά χρόνια θεωρούνταν επίσης από πολλούς ως ενεργοποιητής της ουγγρικής δημοκρατικής οπισθοδρόμησης.

Ο αυτοαποκαλούμενος «μη φιλελεύθερος» πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ήταν μέχρι πρόσφατα μέλος της κεντροδεξιάς ομάδας του ΕΛΚ της Καγκελαρίου Μέρκελ στις Βρυξέλλες, εγγυώντας της περισσότερες θέσεις και επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το να τον αποξενώσει ήταν προβληματικό και εκείνη επανειλημμένα σταμάτησε χωρίς να λάβει αποφασιστική δράση.

Το μάθημα που πήρε η Ουγγαρία και η σύμμαχός της στην ΕΕ η Πολωνία - και οι δύο βασικοί εταίροι για τις γερμανικές επιχειρήσεις - ήταν ότι η Άνγκελα Μέρκελ και η ΕΕ συνολικά ήταν εν μέρει απρόθυμες και εν μέρει αδύνατες, να αναλάβουν γρήγορη αποφασιστική δράση όσον αφορά το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον νόμο του δικαίου.

Η Ana Palacio, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην αντιπρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατηγόρησε πρόσφατα τη Γερμανία ότι ουσιαστικά ηγείται αυτό που περιέγραψε ως «μη στρατηγική» της Ευρώπης να περιορίσει τα μη φιλελεύθερα μέλη της. Αν η Γερμανία ήθελε να ενεργήσει για να στηρίξει τη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, θα συνέβαινε, είπε.

Η κ. Palacio επιτέθηκε επίσης στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ρίχνοντας μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την έλλειψη κατεύθυνσης και τις «αμφίβολες αποφάσεις» στην Άνγκελα Μέρκελ: από τις συναλλαγές της ΕΕ με την Τουρκία έως τη Συνολική Συμφωνία Επενδύσεων με την Κίνα. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε τον Δεκέμβριο στο τέλος της εξάμηνης προεδρίας της Γερμανίας στην ΕΕ, προς τρόμο της τότε επικείμενης κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον.

Η Κίνα ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για προϊόντα το 2020.

Η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται συχνά επίθεση επειδή φαίνεται ότι επέτρεψε στα εμπορικά συμφέροντα της Γερμανίας να υπαγορεύουν την εξωτερική πολιτική της χώρας, με αποτέλεσμα την επιρροή στην ΕΕ.

Πάρτε για παράδειγμα τις σχέσεις με τη Ρωσία. Χτίζοντας τον αγωγό Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας για εξασφάλιση φθηνότερης ενέργειας, κατηγορείται ότι αποδυνάμωσε τόσο την πολιτική ενότητα της ΕΕ όσο και τη στρατηγική συνοχή έναντι της Μόσχας, καθώς και ότι έδωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν περισσότερη δύναμη σε μια ΕΕ που έχει ισχυρό ενδιαφέρον να αποδυναμώσει.

Πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αντιτίθενται στον αγωγό. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε πρόσφατα το Nord Stream 2 «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο».

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει ότι η ΕΕ θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα σε περίπτωση κατάχρησης του αγωγού.

Η Μέρκελ υπήρξε παθιασμένη υπέρμαχος για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία. Και όταν ο εξέχων Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο του 2020, η καγκελάριος τον έβαλε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου έκανε το εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα να του κάνει μια αιφνιδιαστική επίσκεψη.

Ανάμεικτη κληρονομιά για άλλη μια φορά.

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι, φυσικά, να ταυτίσει όλα τα δεινά της ΕΕ με την Άνγκελα Μέρκελ.

Αλλά όταν πρόκειται για τις κληρονομιές της ΕΕ, αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά, όπως έκαναν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι, στον αείμνηστο πολιτικό της μέντορα, τον πρώην Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

Στις Βρυξέλλες, θεωρείται ως ιδρυτής της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστήριξε την ιδέα του ευρώ, ενάντια στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης στη Γερμανία τότε. Οι λόγοι του ήταν πολιτικοί και όχι οικονομικοί. Ο Χέλμουτ Κολ πίστευε ότι ένα κοινό νόμισμα θα απέτρεπε περαιτέρω πολέμους μεταξύ των ευρωπαίων γειτόνων.

Ο Κολ πίεσε επίσης για τη γερμανική επανένωση, με κόστος των φορολογουμένων στη δυτική Γερμανία. Με αυτόν τον τρόπο, έφερε την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη πολύ πιο κοντά στην ΕΕ, ακόμη και αν η ένταξη ήταν ακόμα μια μακρινή προοπτική.

Το ευρωπαϊκό στέμμα της Άνγκελα Μέρκελ δεν ταιριάζει τόσο καλά. Βασικό πρόσωπο της ΕΕ σε καιρούς κρίσης; Ο συνδετικός κρίκος που σχεδόν κράτησε την παρέα μαζί; Ναι.

Αρχιτέκτονας ενός σίγουρου, νέου μέλλοντος της ΕΕ; Ενδεχομένως όχι.

Ήταν και εξακολουθεί να είναι, ο Γάλλος Εμμανουέλ Μακρόν που επιθυμεί αυτόν τον τίτλο.

Πριν από τέσσερα χρόνια στο Παρίσι, ζήτησε να παιχτεί η 9η συμφωνία του Μπετόβεν - ο ύμνος της ΕΕ - όταν ανακοίνωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Με το παρατσούκλι Mr Europe, είχε ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρύθμισης της ΕΕ, που περιλάμβανε στρατηγική αυτονομία - ή τουλάχιστον, λιγότερη εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες - αλλά χρειαζόταν τη βοήθεια της Άνγκελα Μέρκελ.

Βοήθεια για να αναζωογονήσει τη λεγόμενη γαλλο-γερμανική κινητήρια δύναμη της Ευρώπης-και βοήθεια να επενδύσει τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για να κάνει πραγματικότητα το όραμά του για τον 21ο αιώνα στην ΕΕ. Πράγμα που δεν ήταν η πιο δημοφιλής ιδέα στη Γερμανία, όπως η Άνγκελα Μέρκελ ήταν πολύ ενήμερη.

Τα επανειλημμένα πισωγυρίσματα και οι ατελείωτες ανασταλτικές τακτικές της όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι το ταμείο ανάκαμψης του Covid, την οδήγησαν να αναφέρεται ψιθυριστά ως Καγκελάριος του Nein.

Το Βερολίνο, έχει το δικό του ψευδώνυμο ‘Scattergun’, για τη διοίκηση του Γάλλου προέδρου. Εξαιτίας όλων των διαφορετικών ιδεών που συνεχίζουν να παρουσιάζουν για την Ευρώπη: από το να έχει τη δική της αμυντική δύναμη, μέχρι τις περιβαλλοντικές προτάσεις, το νέο εμπορικό ήθος της ΕΕ και την ενοποίηση του νομίσματος του ευρώ.

Όποιος και αν είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας μετά τις εκλογές αυτού του μήνα, θα του/της λείπει η εμπειρία και τα πλεονεκτήματα που έχει συγκεντρώσει η Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βλέπει το κενό στην κορυφή του τραπεζιού της ΕΕ και ελπίζει να το γεμίσει, αντικαθιστώντας τον ρόλο της Μέρκελ.

Αν το κάνει, το μπλοκ μπορεί να δει κάποιες μεγάλες αλλαγές. Ο άνθρωπος που ονομάστηκε στη Γαλλία αυτοκράτορας των ανακτόρων των Ηλύσιων θα ήθελε πολύ να στεφθεί βασιλιάς της Ευρώπης.

Πρώτα, όμως, πρέπει να κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο. Και αυτό δεν είναι εύκολο επίτευγμα.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.