ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιnsider trading σε NFTs: Τα αχαρτογράφητα νερά της κρυπτογράφησης

09:55 - 26 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Ιnsider trading σε NFTs: Τα αχαρτογράφητα νερά της κρυπτογράφησης
Ένας υπάλληλος της OpenSea, της μεγαλύτερης ψηφιακής συλλεκτικής αγοράς, χρησιμοποίησε εσωτερικές πληροφορίες για να αγοράσει NFT πριν προωθηθούν στον ιστότοπο.

Τα NFT είναι μοναδικές ψηφιακές μάρκες που αποδίδονται στην τέχνη και έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τον τελευταίο χρόνο, με μερικά από αυτά να πωλούνται για εκατομμύρια. Είναι ουσιαστικά ψηφιακά πιστοποιητικά που πιστοποιούν την κατοχή αυθεντικών ηλεκτρονικών έργων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Devin Finzer είπε ότι το περιστατικό ήταν "απίστευτα απογοητευτικό" και δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες της ομάδας.

Η OpenSea δήλωσε πως ξεκίνησε μια ανεξάρτητη έρευνα.

Σε μια ανάρτηση blog, ο κ. Finzer επιβεβαίωσε ότι ένας υπάλληλος «αγόρασε αντικείμενα που γνώριζε ότι θα εμφανίζονταν στην πρώτη σελίδα μας πριν εμφανιστούν εκεί δημόσια».

Τα NFTs αγοράζονται με κρυπτονομίσματα, συνήθως Ethereum (ETH), και αποθηκεύονται σε ένα μόνιμο ψηφιακό βιβλίο που ονομάζεται blockchain, όπου κάθε συναλλαγή καταγράφεται και διατίθεται δημόσια.

Η κοινότητα κρυπτογράφησης στο Twitter χρησιμοποίησε αυτά τα αρχεία για να αποκαλύψει την "παράνομη" δραστηριότητα.

Ένας χρήστης, ο ZuwuTV, κατηγόρησε τον Nate Chastain, Υπεύθυνο των Προϊόντων της OpenSea, πως πούλησε επιλεγμένα NFT «λίγο πριν ανέβουν στην πρώτη σελίδα, για κέρδη».

Ένα έργο, που ονομάζεται Spectrum of a Ramenfication Theory, αγοράστηκε για 0,25 ETH (£650) και πωλήθηκε για 1,5 ETH (£3,900) μόλις 20 λεπτά αφότου εμφανίστηκε στην αρχική σελίδα της OpenSea.

Η διαπραγμάτευση εσωτερικών πληροφοριών (insider trading) - όπου τα άτομα χρησιμοποιούν μη δημοσιοποιημένη γνώση για μια εταιρεία για οικονομικό όφελος - είναι παράνομη στις περισσότερες ρυθμιζόμενες αγορές.

Αλλά η αγορά NFT δεν έχει τέτοιους περιορισμούς.

Νέες πολιτικές

Η OpenSea δήλωσε ότι εφαρμόζει νέες πολιτικές που εμποδίζουν τα μέλη της ομάδας να "χρησιμοποιούν εμπιστευτικές πληροφορίες για να αγοράσουν ή να πουλήσουν NFT, είτε διατίθενται στην πλατφόρμα OpenSea είτε όχι".

"Είναι απίστευτο το γεγονός ότι η OpenSea μόνο τώρα έθεσε έναν κανόνα ότι το προσωπικό δεν πρέπει να εμπορεύεται εναντίον των πελατών του", δήλωσε ο David Gerard, συγγραφέας του Attack of the 50 Foot Blockchain.

«Αυτό είναι ένα παράδειγμα της ανάγκης για ρύθμιση στον κόσμο της κρυπτογράφησης και θα πρέπει να διατυπωθεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει τις αγορές NFT.

«Δείχνει επίσης ότι αν πρόκειται να κάνεις κάτι που μπορεί να είναι αμφισβητήσιμο, τότε είναι μάλλον παράλογο να το κάνεις σε ένα μόνιμο δημόσιο blockchain που εμφανίζει όλες τις συναλλαγές.»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.