ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Γερμανοί στις κάλπες - Τέλος στη Μέρκελ-εποχή

11:41 - 26 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Οι Γερμανοί στις κάλπες - Τέλος στη Μέρκελ-εποχή
Το μέλλον της Γερμανίας, και κατ΄επέκταση ολόκληρης της Ευρώπης, κρίνεται σήμερα, αφού μία εποχή περισσότερων από 15 χρόνων κλείνει και μία άλλη ανοίγει.

Αναλυτικότερα, σήμερα Κυριακή 26/9, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει εκλογές με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να «κονταροχτυπιούνται», σε μία μάχη χωρίς προηγούμενο.

Αυτό που κάνει τις εκλογές ακόμα πιο ενδιαφέρουσες, είναι το γεγονός πως η -μέχρι τώρα- καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 και σχεδιάζει να αποσυρθεί με την ανάδειξη της νέας πολιτικής εξουσίας.

Σημειώνεται ότι η Μέρκελ είναι η δεύτερη μακροβιότερη καγκελάριος της χώρας μετά τον Χέλμουτ Κολ.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο συντηρητικός υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άρμιν Λάσετ, ο οποίος είχε την υποστήριξη της Μέρκελ, δήλωσε ότι μια αριστερή συμμαχία με επικεφαλής το SPD, τους Πράσινους και το σκληρό αριστερό κόμμα Linke θα αποσταθεροποιούσε την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς του SPD και νυν υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι δεν αποκλείει μια συμμαχία με την Αριστερά αλλά τόνισε ότι η θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η αγωνία της εκλογικής αναμέτρησης, φαίνεται πως θα κορυφωθεί το βράδυ, αφού περίπου το 40% των 60,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στη Γερμανία παραμένει αναποφάσιστο, γεγονός που καθιστά αβέβαιο το αποτέλεσμα.

Μέχρι τώρα από τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν μικρό προβάδισμα, με ποσοστό στις προθέσεις ψήφου, ύψους 25%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) συγκεντρώνουν το 22% με 23%, αριθμός που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, σε μία χώρα που έχει παράδοση στην εκλογή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους η ίδια η Μέρκελ, επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο, κάτι που ίσως να σημαίνει πως δεν θα ανακηρυχτεί νικητής σήμερα το βράδυ.

Ούτως ή άλλως όμως, θα χρειαστούν μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μάλλον θα χρειάζεται να περιλαμβάνει τρία κόμματα, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.