ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία- Εκλογές: Νίκη SPD-Μαραθώνιος για σχηματισμό κυβέρνησης- Τα πιθανά σενάρια

07:53 - 27 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Γερμανία- Εκλογές: Νίκη SPD-Μαραθώνιος για σχηματισμό κυβέρνησης- Τα πιθανά σενάρια
Νίκη του SPD με βραχεία κεφαλή προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής (26/9) στη Γερμανία. Συνεπώς, ο Όλαφ Σολτς έχει προβάδισμα ώστε να είναι ο νέος Καγκελάριος στη μετά – Μέρκελ εποχή. Τα σενάρια, όμως, είναι... ανοιχτά και ενδεχομένως να χρειαστούν μήνες για να προκύψει μία νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Από το πρωί της Δευτέρας (27/9) έχει ουσιαστικά ξεκινήσει ένας μαραθώνιος επαφών από τις οποίες θα αναδειχθεί το επόμενο κυβερνητικό σχήμα στη Γερμανία.

Σε ρόλο ρυθμιστή είναι κυρίως οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι που με διψήφια ποσοστά αποτελούν τους βασικούς συνομιλητές για μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Μάλιστα, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων πρότεινε συνεννόηση με τους Πράσινους και να διαλέξουν μαζί με ποιον θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Τον Σολτς ή τον Λάσετ.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές).

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος και με 14,8%, αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα «Η Αριστερά» πέφτει στο 4,9%.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP μοιάζει ως το επικρατέστερο σενάριο.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι συνδυασμοί, που τουλάχιστον με βάση τα ποσοσά είναι εφικτοί. Αυτοί είναι:

Ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU και ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP.

Δεν είναι εφικτός, όμως, ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς, που προεκλογικά ήταν ένα από τα βασικά σενάρια.

Με δεδομένο ότι το SPD είναι πρώτο κόμμα, ο Σολτς είναι αυτός που προηγείται για το σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο, δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο το τι τελικά θα συμβεί.

Πάντως, τόσο ο Σολτς, όσο και ο Λάσετ, δήλωσαν πως στόχος είναι η Γερμανία να έχει νέα κυβέρνηση πριν από το τέλος του 2021. Ασφαλώς, μέχρι τότε θα κυβερνά η Άνγκελα Μέρκελ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:18 - 27 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.