ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι αξιολογούν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών

14:18 - 27 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι αξιολογούν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών
Θετικά υποδέχθηκαν οι αγορές τα αποτελέσματα των κυριακάτικων (26/9) γερμανικών εκλογών, αξιολογώντας τα δεδομένα για την κυβέρνηση συνεργασίας που ενδεχομένως να προκύψει.

Η επόμενη ημέρα θα αργήσει να ξεκαθαρίσει, αλλά η νίκη του SPD κάνει τις αγορές να αισιοδοξούν, προβλέποντας πως μία κυβέρνηση με επικεφαλής την κεντροαριστερά θα έχει στο επίκεντρο την ενίσχυση των δημοσίων δαπανών.

Τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης χαιρετίζουν το αποτέλεσμα, ενώ στέκονται ιδιαίτερα στον παράγοντα των Πράσινων, οι οποίοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος.

«Το πιθανότερο είναι να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας αποτελούμενη από SPD, FDP και Πράσινους, με Καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς», εκτιμά ο Μάικλ Στρόμπεκ της Credit Suisse, σύμφωνα με το Bloomberg, σημειώνοντας ότι οι Πράσινοι θα έχουν καταλυτικό ρόλο, αναγκάζοντας τη νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πολιτική. Όπως σημειώνει, μάλιστα, μια λιγότερο συντηρητική όσον αφορά την οικονομική της πολιτική κυβέρνηση θα ευνοήσει τις αγορές σε Γερμανία και Ισπανία.

«Για τους επενδυτές, οι περιοχές – κλειδιά που θα πρέπει να επικεντρωθούν είναι η κλιματική αλλαγή και η ψηφιοποίηση, καθώς είναι οι τομείς στους οποίους φαίνεται ότι συμφωνούν όλα τα κόμματα ότι θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις», σημειώνει ο Μαξιμίλιαν Κούνκελ της UBS Global Wealth Management. Όπως τονίζει, μια κυβέρνηση με επικεφαλής τo SPD θα συνεισφέρει θετικότερα στην οικονομία, από ότι αυτή που θα είχαν τον πρώτο λόγοι τα CDU/CSU.

«Αν το SPD καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση με το FDP και τους Πράσινους, οι πρωτοβουλίες και οι επενδύσεις του δημοσίου τομέα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις δημόσιες συγκοινωνίες και την ψηφιοποίηση θα είναι ψηλά στην ατζέντα. Οι γερμανικές μετοχές γενικότερα, και ειδικά αυτές που ευνοούνται από τις δημόσιες δαπάνες, θα μπορέσουν να ανθίσουν μεσοπρόθεσμα και μια στοχευμένη επιστροφή σε ένα ισορροπημένο μπάτζετ μετά την πανδημία θα κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων», εκτιμά το BlackRock Investment Institute, εξηγώντας ότι η απομάκρυνση του σεναρίου επιστροφή σε πολιτική λιτότητας όπως αυτή του 2011, σε συνδυασμό με την ώθηση των Πράσινων για ευρωπαϊκή τραπεζικη ένωση, θα ευνοήσει τα ομόλογα της ζώνης του ευρώ και στην περιφέρεια.

«Το πολύ χαμηλό ποσοστό του CDU ερμηνεύεται θετικά από τις αγορές. Η πιθανότερη συμμαχία είναι αυτή με επικεφαλής το SPD, ένα κόμμα που είναι πιο διαλλακτικό όσον αφορά το μπάτζετ, και λιγότερο επικριτικό ως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημειώνει ο Σιλβέν Γκογιόν του Oddo BHF.

Στην αποφυγή του «χειρότερου δυνατού σεναρίου» μιας συγκυβέρνησης Πρασίνων και Αριστεράς στέκεται και ο Λοράν Ντουγιέ της Bloomberg Intelligence, που σημειώνει ότι πλέον τα εμπλεκόμενα κόμματα δεν έχουν περιθώρια για πολλούς ελιγμούς και είναι αναγκασμένα να επενδύσουν σε «πράσινες» πρωτοβουλίες, επιδεικνύοντας, όμως, ταυτόχρονα και δημοσιονομική πειθαρχία.

«Η επόμενη κυβέρνηση πιθανότατα θα είναι κεντρώα», επισημαίνει ο Εμάνουελ Κάου της Barclays, εκτιμώντας ότι αυτό θα αποτρέψει μεσοπρόθεσμα τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις εντός Γερμανίας, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδυναμώσουν τη γερμανική ηγεσία στην περιοχή και να αλλάξουν τις ισορροπίες εντός Ευρώπης.

Ο Τζον Πλάσαρντ της Mirabaud & Cie επισημαίνει ότι «οι Πράσινοι πιθανότατα θα επιμείνουν σε ουσιαστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων ώστε να επιταχύνουν την πορεία της Γερμανίας προς τη μηδενική εκπομπή αερίων».

«Οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας, όχι μόνο θα μπορούσαν να καθυστερήσουν, αλλά βάζουν και τις αγορές σε μια κρίσιμη φάση όσον αφορά την ομαλοποίηση των δημοσιονομικών και των νομισματικών πολιτικών», σημειώνει ο Γκέργκελι Ματζόρος της Carmignac Investment Committee, που επίσης στέκεται στις διαφαινόμενες επενδύσεις όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

Ο Νίαλ Γκάλαχερ της GAM Investment Management επισημαίνει ότι οι αγορές δεν πρόκειται να «θρηνήσουν» το τέλος εποχής των κυβερνήσεων με επικεφαλής το CDU. Όπως εκτιμά, μια αλλαγή κυβέρνησης που θα κινηθεί σε νέα κατεύθυνση, θα οδηγήσει σε πιο λογικές δημοσιονομικές πολιτικές που θα δίνουν έμφαση στις επενδύσεις που αφορούν τις υποδομές και θα συμβάλλουν στην πρόοδο της τραπεζικής Ένωσης μέσα στην ΕΕ.

«Οι επενδυτές θα περιμένουν σταθερότητα – με πιο «πράσινη» κλίση – στο Βερολίνο, ανεξάρτητα από το αν το SPD θα διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ ή μια κυβέρνηση του CDU», τονίζει ο Ρόμπερτ Γκρέιλ των Merck Finck Privatbankiers.

«Όταν τελικά συσταθεί η νέα κυβέρνηση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα περιλαμβάνει τους Πράσινους, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη έμφαση σε πολιτικές που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Οι εφικτοί συνασπισμοί θα περιλαμβάνουν αναπόφευκτα συμβιβασμό όλων των πλευρών, χωρίς τεράστια αλλαγή πολιτικής», λέει ο Στίβεν Μπελ της BMO Global Asset Management.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 27 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.