ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Να μην αντιδράσουμε υπερβολικά στο προσωρινό «άλμα» των τιμών

16:45 - 28 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Να μην αντιδράσουμε υπερβολικά στο προσωρινό «άλμα» των τιμών
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ υποβάθμισε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και υποσχέθηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι προσεκτική να μην αντιδράσει υπερβολικά σε αυτό που θεωρεί ένα προσωρινό «άλμα» των τιμών.

«Η βασική πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αντιδράσουμε υπερβολικά σε μεταβατικές διαταραχές της προσφοράς που δεν επηρεάζουν μεσοπρόθεσμα, ενώ παράλληλα θα καλλιεργήσουμε τις θετικές δυνάμεις της ζήτησης, που θα μπορούσαν να ανυψώσουν τον πληθωρισμό προς τον στόχο μας για 2%», είπε μιλώντας σε συνέδριο της ΕΚΤ.

«Θα αντιδράσουμε μόνο στις βελτιώσεις του πληθωρισμού που πιστεύουμε ότι είναι ανθεκτικές και αντανακλώνται στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού», είπε. «Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι ότι αυτή η αύξηση του πληθωρισμού γίνεται ευρείας βάσης σε ολόκληρη την οικονομία», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας το άλμα των τιμών τους τελευταίους μήνες, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι «το γεγονός πως ο πληθωρισμός μπορεί να κινείται και πάνω από τον στόχο [του 2%] για μια μεταβατική περίοδο, μας επιτρέπει να έχουμε υπομονή όσον αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι μια τέτοια βελτίωση θα είναι διατηρήσιμη», ανέφερε.

Υπογράμμισε τέλος, ότι «συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής να είναι διευκολυντική, για να βγούμε με ασφάλεια από την πανδημία και να διαμορφώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% σε διατηρήσιμη βάση».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:56 - 28 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.