ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίτροπος Κυριακίδη: «Ευχές» για το μέλλον της υγείας στην Ευρώπη!

17:43 - 28 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Στην παράθεση ευχών και μελλοντικών σχεδίων αναλώθηκε, σήμερα (28/9), η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδη, κατά την ομιλία της στην Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση σχετικά με το δικαίωμα σε ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον!

Η Επίτροπος δεν εξέθεσε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΕΕ, για την κατοχύρωση, ως ανθρωπίνου δικαιώματος, το να ζούν οι ευρωπαίοι πολιτες, σ’ ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, αλλά περιορίσθηκε σε γενικολογίες, για το πώς αυτό μπορεί να εξασφαλισθεί στο μέλλον!

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι, οι συζητήσεις που θα γίνουν αύριο στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, θα αντικατοπτρίζουν τη δράση που πρέπει να κάνουμε μαζί, σήμερα και πρόσθεσε:

« Η υγεία του πλανήτη μας και η υγεία των πολιτών μας είναι μια συνέχεια - κάτι που δεν θα κουραστώ ποτέ να επαναλαμβάνω. Η υγεία των φυτών, η υγεία των ζώων και η υγεία του ανθρώπου είναι αδιαχώριστα ».

Μίλησε, γεγικώς, για τα σχέδιά της για μελλοντική ανθεκτικότητα στην υγεία και υπενθύμισε ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς», ενώ ζήτησε καθολική και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια και τις θεραπείες για την COVID-19 ως «κορυφαία προτεραιότητα και ηθική επιταγή».

Περιέγραψε τις προσπάθειες της ΕΕ να συνεργαστεί με χώρες εταίρους, να εξάγει εμβόλια στο εξωτερικό και να πρωτοστατήσει στην παγκόσμια διάδοση των εμβολίων μέσω της πρωτοβουλίας COVAX.

Παράλληλα, εξήρε το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην άμεση ανταπόκριση στις τεράστιες προκλήσεις της πανδημίας και το προέτρεψε να βάλει την ηθική του εξουσία πίσω από την ανανεωμένη προσπάθεια δημιουργίας μιας ισχυρής παγκόσμιας αρχιτεκτονικής υγείας.

Ζήτησε επίσης την μεταρρύθμιση και ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για να διαδραματίσει τον κρίσιμο ηγετικό του ρόλο στο να κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο έναντι μελλοντικών πανδημιών.

Για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές πανδημίες, η ΕΕ σχεδιάζει να προχωρήσει με τέσσερις βασικές προτάσεις, --δήλωσε η κυρία Κυριακίδη - συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για μια νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Ανταπόκρισης σε Έκτακτες Ανάγκες Υγείας (HERA), καθώς και δράση για την ενίσχυση των υπαρχόντων υγειονομικών φορέων και της διεύθυνσης της ΕΕ σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία.

Η Επίτροπος κατέληξε: «Σήμερα, ενώ βρίσκομαι ενώπιόν σας, ξέρω ότι όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και αποφασιστικότητα, να εργαστούμε για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, ενός μέλλοντος στην υγεία που δεν θα αφήσει κανέναν πίσω».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.