ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: Ας τελειώνουμε, επιτέλους, με τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής»!

13:07 - 30 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Εγκρίνοντας την έκθεση της βουλευτή των Φιλελευθέρων από το Μονακό Beatrice Fresko-Rolfo, η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να ενισχύσει τον αγώνα ενάντια στα λεγόμενα εγκλήματα «τιμής».

Η Συνέλευση, με Ψήφισμα της, καταδίκασε σθεναρά τα λεγόμενα εγκλήματα «τιμής» που μπορούν να λάβουν τη μορφή δολοφονιών, απαγωγών, βασανιστηρίων, ακρωτηριασμών, πυρπόλησης, αναγκαστικής αυτοκτονίας, αναγκαστικού γάμου .

Με το ψήφισμα, καλούνται τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να κυρώσουν και να εφαρμόσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης-στην οποία δηλώνεται σαφώς ότι τα έθιμα, η παράδοση, ο πολιτισμός, η θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο που ονομάζεται "τιμή", δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία-και τονίζεται ότι "καμία ελαφρυντική περίσταση για λόγους λεγόμενης" τιμής "δεν μπορεί να κατοχυρωθεί στο εθνικό δίκαιο ή να γίνει ανεκτή στις αποφάσεις".

Προκειμένου να ενισχυθεί η καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων, η Συνέλευση πρότεινε στα κράτη μια σειρά μέτρων σχετικά με την προστασία και τη βοήθεια στα θύματα, καθώς και στον τομέα της πρόληψης.

Συνιστά, ειδικότερα, το άνοιγμα τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας σε πολλές γλώσσες. εγγύηση επαρκούς αριθμού θέσεων στις εγκαταστάσεις υποδοχής με επαρκή χρηματοδότηση · προσφορά υποστήριξης στα θύματα αυτής της βίας που εγκατέλειψαν τη χώρα τους · και εκστρατείες πρόληψης και ευαισθητοποίησης.

Οι βουλευτές, τέλος, κάλεσαν τα κράτη μέλη να τιμωρήσουν τυχόν δημόσιες δηλώσεις που υποκινούν βία κατά των γυναικών, ενδοοικογενειακή βία και βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος της «τιμής» και να καταδικάσουν το σύστημα καταπίεσης που βασίζεται σε αυτό.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.