ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Απαιτεί μηδενική ανοχή στους μεθυσμένους οδηγούς!

10:57 - 06 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Απαιτεί μηδενική ανοχή στους μεθυσμένους οδηγούς!
Σε Ψήφισμα για την οδική ασφάλεια, που εγκρίθηκε πριν μισή ώρα, από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής, με 615 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 48 αποχές, τονίζεται ότι περίπου 22.700 άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους της ΕΕ κάθε χρόνο, ενώ περίπου 120.000 τραυματίζονται σοβαρά!

Οι ευρωβουλευτές ζητούν, ασφαλή όρια ταχύτητας μέχρι τριάντα χιλιόμετρα την ώρα σε κατοικημένες περιοχές, μηδενική ανοχή για την οδήγηση σε κατάσταση μέθης και δημιουργία Ευρωπαικού Οργανισμού Οδικών Μεταφορών , για την στήριξη ασφαλών και έξυπνων μεταφορών 

Στο Ψήφισμα αναφέρεται ότι, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη μείωση της συχνότητας των δυστυχημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν έχει επιτευχθεί και ο στόχος για μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των θανάτων από τροχαία μεταξύ 2010 και 2020, καθώς η μείωση ήταν της τάξης του 36%.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Ελλάδα, με μείωση που ανήλθε στο 54%, ενώ η Κύπρος σημείωσε πρόοδο 20%.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Σουηδία παραμένει η χώρα με τους ασφαλέστερους δρόμους (18 θάνατοι ανά εκατομμύριο), ενώ η Ρουμανία (85 θάνατοι ανά εκατομμύριο) κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας το 2020. Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 42 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο ο αριθμός παραμένει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 54 θανάτους ανά εκατομμύριο και στις δύο χώρες.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλή όρια ταχύτητας, τονίζεται ότι, η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας αποτελεί βασικό παράγοντα στο 30% περίπου των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και η Κομισιόν θα πρέπει να προτείνει τρόπους για την εφαρμογή ασφαλών ορίων ταχύτητας, όπως η μέγιστη ταχύτητα των 30 χλμ./ώρα σε κατοικημένες περιοχές και σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ποδηλατών και πεζών.

Για την περαιτέρω προώθηση της ασφαλούς χρήσης του οδικού δικτύου, υποστηρίζουν ότι θα να υπάρχει μηδενική ανοχή σε περιστατικά οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος, τονίζοντας ότι το αλκοόλ αφορά περίπου το 25% του συνόλου των θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.