ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΚΤ επεξεργάζεται πρόγραμμα αγοράς ομολόγων… απόγονο του ΡΕΡΡ

22:25 - 06 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Η ΕΚΤ επεξεργάζεται πρόγραμμα αγοράς ομολόγων… απόγονο του ΡΕΡΡ
Ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μελετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε αναταραχή στην αγορά όταν καταργηθούν σταδιακά οι έκτακτες αγορές ομολόγων (PEPP) την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, το σχέδιο θα αντικαταστήσει το υπάρχον εργαλείο και θα συμπληρώσει ένα παλαιότερο, ανοικτού τύπου σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης, με το οποίο οποία αγοράζει σήμερα χρέος 20 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα.Οι ίδιο αξιωματούχοι τονίζουν ωστόσο ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα λειτουργούσε ως δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το προγραμματισμένο για τον Μάρτιο τέλος του PEPP, πυροδοτήσει ένα sell off ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία.

Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αγορές θα πραγματοποιούνται επιλεκτικά. Αυτό θα παρακάμψει έναν κανόνα που ισχύει και για τα δύο υφιστάμενα προγράμματα που απαιτεί από τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν χρέος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας κάθε χώρας.

Ο κανόνας αυτός ισχύει από τότε που ξεκίνησαν οι μαζικές αγορές ομολόγων το 2015.

Σκοπός του είναι να εξαλείψει τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ χρηματοδοτεί κυβερνήσεις, κάτι που απαγορεύεται από το νόμο.

Μετάβαση σε μια νέα μορφή

Πάντως, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV τον Ιούλιο είπε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μια «μετάβαση σε μια νέα μορφή», χωρίς να επεκταθεί.

Η Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι αναμένει ότι το τρέχον σχέδιο αγοράς ομολόγων 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα εκτελεστεί «τουλάχιστον» έως τον Μάρτιο του 2022.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:45 - 06 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.