ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προ των πυλών το Polexit; Κλιμακώνεται η ένταση Βαρσοβίας-Βρυξελλών

11:39 - 08 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Προ των πυλών το Polexit; Κλιμακώνεται η ένταση Βαρσοβίας-Βρυξελλών
Και ξαφνικά τίθεται θέμα «Polexit», δηλαδή αποχώρησης της Πολωνίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της να αμφισβητήσει την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και την εξουσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των τοπικών. Από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία του Τύπου, μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Το ζήτημα «εγείρει πολλές ανησυχίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ «θα αναλύσει λεπτομερώς την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα».

Κι ενώ Γαλλία και Λουξεμβούργο προειδοποιούν τη Βαρσοβία ότι «παίζει με τη φωτιά» υπογραμμίζει πως «η Επιτροπή δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της, βάσει των Συνθηκών, για να διασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή και την ακεραιότητα του δικαίου της Ένωσης».

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων» και ότι «όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών Δικαστηρίων».

Σημειώνεται ότι το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε χθες, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, σχετικά με την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου, ότι τα άρθρα 1 και 19 της Συνθήκης ΕΕ δεν είναι συμβατά με το πολωνικό Σύνταγμα.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε χθες, Πέμπτη, από το Λουξεμβούργο ότι «ενώ είναι πρόωρο να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, φυσικά ανησυχούμε γι' αυτήν την κατάσταση» και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να διαβάσει την απόφαση.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας αποτελεί «πλήγμα κατά της ΕΕ», έκρινε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κλεμάν Μπον, ενώ ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν προειδοποίησε τη Βαρσοβία ότι «παίζει με τη φωτιά».

«Είναι πάρα πολύ σοβαρό (…) υπάρχει κίνδυνος de facto εξόδου (της Πολωνίας) από την ΕΕ», έκρινε ο Μπον μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RMC/BFMTV. «Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός, αν και πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί η Πολωνία να αποχωρήσει από την Ένωση.

«Οι εξελίξεις στην Πολωνία είναι πάρα πολύ ανησυχητικές (…) Πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι αυτή η κυβέρνηση στην Πολωνία παίζει με τη φωτιά», προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Η πρωτοκαθεδρία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη και για την κοινή ζωή στην Ευρώπη. Αν ακυρωθεί αυτή η αρχή, η Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε, όπως έχει οικοδομηθεί με τις Συνθήκες της Ρώμης, θα πάψει να υφίσταται», πρόσθεσε.

 «Διακηρύσσοντας ότι οι Συνθήκες της ΕΕ δεν είναι συμβατές με το πολωνικό δίκαιο, το παράνομο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έθεσε τη χώρα σε δρόμο προς το Polexit», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:44 - 08 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.