ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Τουρκία χρηματίστηκε για να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού

12:22 - 10 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Η Τουρκία χρηματίστηκε για να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού
Σε μία αποκάλυψη «βόμβα» προχώρησε το Politico, που υποστηρίζει πως η Τουρκία φέρεται να έλαβε οικονομικά ανταλλάγματα από τη Γαλλία, τη Γερμανία και δύο τράπεζες, για να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Όπως αποκαλύπτεται στο σχετικό άρθρο του Politico, η συμφωνία έγινε μεταξύ Άγκυρας και αξιωματούχων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Διεθνή Χρηματοπιστωτική Εταιρεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με δύο άτομα που περιέγραψαν πτυχές των συζητήσεων.

Οι δύο πηγές που επικαλείται το Politico δεν επιβεβαίωσαν κατά πόσον την οικονομική στήριξη θα παρέχουν στην Τουρκία οι εν λόγω κυβερνήσεις ή οι δύο τράπεζες, αλλά επεσήμαναν ότι θα ανακοινωθούν «εγκαίρως» οι λεπτομέρειες του deal. Στις συνομιλίες μετείχε και η Βρετανία αλλά δεν έκλεισε κάποια γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είπε.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έγινε την περασμένη Τετάρτη (6/10) το τελευταίο μέλος των G20 που υπέγραψε τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, καθώς η τουρκική εθνοσυνέλευση την ενέκρινε ομόφωνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες, αλλά δεν υπέγραψε τη συμφωνία.

Μετά από αυτές τις συζητήσεις, η Τουρκία ανακοίνωσε έναν νέο στόχο «καθαρές μηδενικές εκπομπές» έως το 2053.

Ο Γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρθ χαρακτήρισε την επικύρωση της Τουρκίας «ένα πολύ σημαντικό βήμα, κατά το οποίο συνεργάστηκα μακρά και εντατικά με τους Τούρκους συναδέλφους».

Η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα – την οποία η Τουρκία είχε υπογράψει το 2016, αλλά δεν είχε μέχρι προ ημερών επικυρώσει – αποβλέπει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με το προ-βιομηχανικά επίπεδα, ώστε να εκμηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Αν και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πρόσβαση σε πολυμερή χρηματοδότηση για το κλίμα από πηγές όπως το Green Climate Fund του ΟΗΕ, η Τουρκία έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Climate Change News.

Την τριετία 2013 - 2016, η Άγκυρα ήταν ο κύριος αποδέκτης χρηματοδότησης από την ΕΕ, λαμβάνοντας κατά μέσο όρο 667 εκατ. ετησίως, ποσό που μειώθηκε σε περίπου 244 εκατ. το 2018 σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:18 - 10 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.