ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο «καμπανάκι» της ΕΚΤ προς τους επενδυτές για τον πληθωρισμό

15:08 - 11 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Νέο «καμπανάκι» της ΕΚΤ προς τους επενδυτές για τον πληθωρισμό
Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην υποτιμούν τους κινδύνους από τον πληθωρισμό, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συσφίξει τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με τον διοικητή της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ.

Η συμπεριφορά κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές αυξήθηκε κατακόρυφα από την έναρξη της πανδημίας, καθιστώντας τους επενδυτές ευάλωτους σε μια αντιστροφή του κλίματος, είπε σε δημοσιογράφους στο Άμστερνταμ, όπου παρουσίασε την έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.

«Η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά είναι διατηρήσιμη μόνο με χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια», τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας ότι αν και οι σημερινές αυξήσεις τιμών μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινές, «από την άποψη μίας υγιούς διαχείρισης κινδύνων, είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη και άλλα σενάρια».

«Υπάρχουν περισσότερα στη διαδικασία του πληθωρισμού που δεν καταλαβαίνουμε σε σχέση με όσο καταλαβαίνουμε», επεσήμανε, τονίζοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να αποδειχθούν ισχυρότερες από τις προβλεπόμενες.

Σημειώνεται ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ολλανδία αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3% τον Σεπτέμβριο.

«Μία πολύ απότομη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το έμμεσο κανάλι έχει αρνητικό αντίκτυπο στον στόχο της σταθερότητας των τιμών», σύμφωνα με τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη.

Ο Κνοτ τόνισε επίσης την «υπερβολική αύξηση» των τιμών ακινήτων στην Ολλανδία ως έναν κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και υποστήριξε ότι οι τράπεζες δεν λαμβάνουν σημαντικά υπόψη τον εγγενή κίνδυνο στη στεγαστική αγορά.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:25 - 11 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.