ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Fed «βλέπει» έναρξη του tapering στα μέσα Νοεμβρίου

21:31 - 13 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Η Fed «βλέπει» έναρξη του tapering στα μέσα Νοεμβρίου
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα μπορούσε να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση (tapering) των έκτακτων μέτρων τόνωσης της οικονομίας περί τα μέσα Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι έχουν σχεδόν επιτευχθεί οι στόχοι που έχει θέσει η τράπεζα όσον αφορά την οικονομία και την απασχόληση και επομένως σύντομα θα μπορούσε να ξεκινήσει η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της, με τη μείωση του ρυθμού των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων.

Η μείωση αυτή θα γίνει σταδιακά, με τα πρακτικά να αποκαλύπτουν ότι η Fed θα μπορούσε να ξεκινήσει περιορίζοντας τις αγορές της κατά 15 δισ. δολάρια μηνιαίως, ήτοι μειώνοντας κατά 10 δισ. δολάρια τις αγορές ομολόγων και κατά 5 δισ. δολάρια τις αγορές λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η επιτροπή FOMC της κεντρικής τράπεζας είχε ψηφίσει ομόφωνα να διατηρήσει τα επιτόκια στο 0% με 0,25% και τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 120 δισ. δολάρια, τονίζοντας ότι σύντομα θα μπορούσε να ξεκινήσει το tapering.

«Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν γενικά ότι εφόσον η οικονομική ανάκαμψη παραμείνει σε τροχιά θα ήταν κατάλληλη η ολοκλήρωση της σταδιακής διαδικασίας του tapering στα μέσα του επόμενου έτους» σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 21ης και 22ας Σεπτεμβρίου. «Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι αν η απόφαση για την έναρξη του tapering ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση, τότε η διαδικασία του tapering θα μπορούσε να ξεκινήσει είτε στα μέσα Νοεμβρίου ή στα μέσα Δεκεμβρίου» αναφέρεται επίσης στα πρακτικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:48 - 13 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.