ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Στα κράτη-μέλη το «μπαλάκι» για καρκινογόνα πρόσθετα σε προϊόντα!

10:06 - 14 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Στα κράτη-μέλη το «μπαλάκι» για καρκινογόνα πρόσθετα σε προϊόντα!
Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει γίνει αποδέκτης προειδοποιήσεων, για την ύπαρξη του καρκινογόνου, μεταλλαξιογόνου και τοξικού αιθυλενοξειδίου στα τρόφιμα, η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδη, πετάει στα κράτη-μέλη το «μπαλάκι» του ελέγχου και της επιβολής κυρώσεων.

Αφορμή για την «τοποθέτηση» της Επιτρόπου, λιτό ερώτημα, που υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Tudor Ciuhodaru και στο οποίο αναφέρονταν ότι:

-«Δεδομένου ότι το οξείδιο του αιθυλενίου ανακαλύπτεται όλο και περισσότερο σε προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, ποιες κυρώσεις θα επιβάλει η Κομισιόν στις εταιρείες που έχουν διαθέσει αυτά τα μολυσμένα προϊόντα στην αγορά όταν είναι δυνητικά καρκινογόνα για τους Ευρωπαίους πολίτες;»

Στην απάντηση της η Επίτροπος Κυριακίδη, αναγνωρίζει ότι, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχουν υποβληθεί στην ΕΕ αρκετές προειδοποιήσεις, για την ύπαρξη αιθυλενοξειδίου στα τρόφιμα αλλά μεταθέτει την ευθύνη του ελέγχου και της επιβολής κυρώσεων στους διακινητές στα κράτη μέλη!

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:

Απάντηση της κυρίας Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (13.10.2021)

Από τον Σεπτέμβριο του 2020, έχουν υπάρξει αρκετές προειδοποιήσεις και ειδοποιήσεις για μέτρα παρακολούθησης στο σύστημα ταχείας προειδοποίησης της ΕΕ για τρόφιμα και ζωοτροφές μετά από τα ευρήματα αιθυλενοξειδίου στα τρόφιμα.

Τα προϊόντα διατροφής που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ πρέπει να πληρούν τα ανώτατα όρια καταλοίπων για τα φυτοφάρμακα.

Το οξείδιο του αιθυλενίου δεν είναι εγκεκριμένο στην ΕΕ και ταξινομείται ως καρκινογόνο, μεταλλαξιογόνο και τοξικό για αναπαραγωγή.

Τα κράτη μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη να επιβάλλουν τη νομοθεσία της ΕΕ, να παρακολουθούν και να επαληθεύουν ότι οι σχετικές απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα πληρούνται από τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών σε όλα τα στάδια της παραγωγής, της μεταποίησης και της διανομής.

Τα κράτη μέλη πρέπει να διεξάγουν επίσημους ελέγχους και δραστηριότητες επιβολής σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2017/625, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με την αντίστοιχη νομοθεσία απομακρύνονται από την αγορά.

Ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει επίσης ότι είναι ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ να καθορίσουν τους κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε παραβάσεις και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την εφαρμογή τους.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.