ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια

10:40 - 14 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια έκρουσε ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, Αντρέα Ενρία μιλώντας την Πέμπτη (14/10) στο ευρωκοινοβούλιο.

Όπως εκτίμησε ο Ευρωπαίος επόπτης, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Αlpha Bank), αν και τα πιστωτικά ιδρύματα ξεπέρασαν «την καταιγίδα του κορονοϊού» με επιτυχία, οι κίνδυνοι αυξάνονται στο ισολογισμό τους και οι προβλέψεις των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων ίσως είναι υπεραισιόδοξες.

Ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism) σημείωσε ότι οι τράπεζες αναμένουν ότι ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) προς το σύνολο των δανείων θα συνεχίσει να μειώνεται εφέτος και το 2022.

Παρόλα αυτά, όπως είπε, ενώ τα στοιχεία για την εξέλιξη των ΜΕΔ εξακολουθούν να είναι ευνοϊκά, η ποιότητα ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών φαίνεται να επιδεινώνεται.

Ο SSM βλέπει να σωρεύονται «σύννεφα» στην αγορά ακινήτων σε ορισμένες χώρες, εενώ σημειώνει ότι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι πτωχεύσεις άρχισαν να αυξάνονται σε ορισμένους τομείς, αν και γενικά παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Ακόμα, ο SSM βλέπει και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως εκείνους που ενέχει η αναζήτηση υψηλών αποδόσεων στις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι τράπεζες.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 14 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.