ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ- Πληθωρισμός: Τα προϊόντα στα οποία καταγράφονται αυξήσεις- φωτιά

07:57 - 15 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
ΗΠΑ- Πληθωρισμός: Τα προϊόντα στα οποία καταγράφονται αυξήσεις- φωτιά
Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 1991, φτάνοντας το 5,4%, βάζοντας «φωτιά» στις τιμές των προϊόντων.

Οι καταναλωτές βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται σχεδόν στα πάντα, με τον καταναλωτικό δείκτη να ανεβαίνει 0,4% τον Σεπτέμβριο, κυρίως ελέω της αύξησης στο κόστος του φαγητού, των κατοικιών και της βενζίνης.

Οι ανοδικές τάσεις συντηρούνται κατά τη διάρκεια όλου του 2021 και στην παρακάτω λίστα παρουσιάζονται οι κατηγορίες των αγαθών που «εκτοξεύτηκαν» όσον αφορά το κόστος.

Αναλυτικά:

Ενοικίαση αυτοκινήτων 42,9%

Βενζίνη 42,1%

Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 24,4%

Ξενοδοχεία 18%

Τηλεοράσεις 12,7%

Έπιπλα 11,2%

Κρεατικά, πουλερικά, ψάρια και αυγά 10,5%

Καινούργια αυτοκίνητα 8,7%

Ηλεκτρικές συσκευές 7,1%

Ηλεκτρισμός 5,2%

Εστιατόρια 4,7%

Ενοίκια 2,9%

Πού οφείλεται η άνοδος του πληθωρισμού

Η πανδημία του κορονοϊού θεωρείται η βασική αιτία για τη συνεχή άνοδο του πληθωρισμού για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, όσον αφορά τις τιμές των αυτοκινήτων, αυτές αυξήθηκαν μεταξύ άλλων και λόγω της χαμηλής παραγωγής λόγω και της έλλειψης τσιπ και γενικότερα αποθεμάτων.

Αν και οι οικονομολόγοι επιμένουν εδώ και μήνες ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται και οι Αμερικάνοι βλέπουν τη διαφορά στην τσέπη τους. Οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις 4,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι που είχε καταγραφεί αύξηση 5,4%.

Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Bankrate, Γκρεγκ ΜακΜπράιν, στέκεται ιδιαίτερα στην αύξηση στις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων που επιβαρύνουν την μέση αμερικανική οικογένεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.