ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Λίγες επιλογές «απάντησης» στην ενεργειακή κρίση

11:19 - 15 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Λίγες επιλογές «απάντησης» στην ενεργειακή κρίση
Έντονη είναι η προεργασία ενόψεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα. Η ενεργειακή κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο, χωρίς, όμως, να υπάρχουν και πολλές επιλογές για παρεμβάσεις και βελτίωση της κατάστασης.

Η Κομισιόν έχει προτείνει ήδη μία συγκεκριμένη "εργαλειοθήκη" για την ελάφρυνση των πιο ευάλωτων νοικυριών από τις αυξήσεις στην ενέργεια και οι 27 ηγέτες αναμένεται στη Σύνοδο της 21ης και 22ας Οκτωβρίου να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα.

Σύμφωνα με προσχέδιο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που "είδε" το πρακτορείο Bloomberg, οι Eυρωπαίοι ηγέτες θα καλέσουν τα κράτη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση» της εργαλειοθήκης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καλέσουν επίσης τους υπουργούς και την Κομισιόν να εξετάσουν μεσοπρόθεσμα κα μακροπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι υπερβολικές διακυμάνσεις των τιμών, να αυξηθεί η ενεργειακή ανθεκτικότητα της ΕΕ και να διασφαλίσουν μία επιτυχημένη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος. Η ανακοίνωση πρόκειται να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των κρατών-μελών την Παρασκευή και ενδέχεται να αλλάξει πριν να υιοθετηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει, πάντως, κατά γενική ομολογία, περιορισμένες δυνατότητες για να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σχέδιο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης, με τις εθνικές κυβερνήσεις να έχουν τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό των μέτρων. Ορισμένες χώρες κάλεσαν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να προτείνει νέα μέτρα, μία κίνηση που θα μπορούσε να είναι δύσκολη λόγω των διαφορετικών πηγών ενέργειας και των στρατηγικών συμφερόντων των κρατών-μελών.

{https://twitter.com/nchrysoloras/status/1448904037055803392}

Τελευταία τροποποίηση στις 12:21 - 15 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.