ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Σχεδόν έτοιμη η κυβέρνηση «σηματοδότης»-Επετεύχθη προκαταρκτική συμφωνία

15:33 - 15 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Γερμανία: Σχεδόν έτοιμη η κυβέρνηση «σηματοδότης»-Επετεύχθη προκαταρκτική συμφωνία
Σε καταρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας, με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, κατέληξαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.

Μετά από λιγότερο από τέσσερις ώρες συνομιλιών την Παρασκευή (15/10), τα τρία κόμματα συμφώνησαν στις βασικές αρχές για μια κυβερνητική συμμαχία. Η συμφωνία ήρθε εντυπωσιακά γρήγορα για τα γερμανικά πρότυπα, με κοινές συνομιλίες να ξεκινούν μόλις πριν από μια εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, οι ηγεσίες των τριών κομμάτων ανακοίνωσαν σήμερα ότι συμφώνησαν σε κοινό γραπτό κείμενο που αποτελεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα (18/10).

Στο κείμενο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 12 ευρώ και η διασφάλιση των συντάξεων, όπως επίσης και η συμφωνία για ένα δημοσιονομικό χρηματοδοτικό πλαίσιο που αφήνει περιθώριο δημοσίων επενδύσεων παρά τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική που θέλουν οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι.

Συνδυασμός τριών κατευθύνσεων

Η συμφωνία περιλαμβάνει σχέδιο εξόδου από τον άνθρακα το 2030, οκτώ χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, καθώς και σχέδιο δράσης για την προστασία του κλίματος.

Το SPD και οι Πράσινοι δέχθηκαν επίσης τα αιτήματα του FDP να αφήσει ανέπαφα τα όρια του συνταγματικού χρέους και να μην επιβάλλουν νέους φόρους. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στις επίσημες συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες.

Ο συνδυασμός τριών κατευθύνσεων, αν και αντιφατικός, είναι η πιο βιώσιμη κυβερνητική συμμαχία της Γερμανίας και τα κόμματα δέχονται πιέσεις να γεφυρώσουν σημαντικές διαφορές σε ζητήματα από τις δαπάνες και τους φόρους έως την προστασία του κλίματος και την κοινωνική πολιτική.

Τι απομένει

Μόλις επιτευχθεί και επίσημα η προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι κομματικές οργανώσεις πρέπει να την συνυπογράψουν. Οι Πράσινοι δήλωσαν ότι θα θέσουν την απόφαση στην κρίση συνεδρίου του κόμματος. Εάν δοθεί έγκριση, τα τρία μέρη θα ξεκινήσουν ολοκληρωμένες συνομιλίες που συνεπάγονται μικρότερες ομάδες που επεξεργάζονται πολιτικούς συμβιβασμούς.

Μόλις εγκριθεί το τελικό κείμενο, τα κόμματα θα προκηρύξουν ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο. Μόνο τότε ο Σολτς θα αναλάβει καθήκοντα.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:04 - 16 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.