ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Η αμερικανική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε λόγω των εφοδιαστικών διαταραχών

21:54 - 20 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Fed: Η αμερικανική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε λόγω των εφοδιαστικών διαταραχών
H αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ήπιο ρυθμό, όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην τελευταία έκθεση «Beige Book» που δημοσίευσε σήμερα (20/10).

Ωστόσο, ορισμένες περιφέρειες της κεντρικής τράπεζας σημείωσαν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε λόγω των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς και των ανησυχιών για την μετάλλαξη Δέλτα.

Σύμφωνα με το Beige Book, η αγορά απασχόλησης παρουσιάζει ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.

«Οι περισσότερες περιφέρειες ανέφεραν σημαντικά αυξημένες τιμές, τροφοδοτούμενες από την αυξανόμενη ζήτηση για αγαθά και πρώτες ύλες», ανέφερε η Fed.

Η πλειονότητα των περιφερειών κατέγραψε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Ωστόσο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν σε πολλές περιφέρειες λόγω της αύξησης των τιμών και των χαμηλών αποθεμάτων. Η μεταποίηση αναπτύχθηκε με ήπιο προς ισχυρό ρυθμό στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η απασχόληση ενισχύθηκε με ήπιο προς μέτριο ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ζήτηση για εργαζομένους ήταν υψηλή.

Ο πληθωρισμός κινείται πάνω από το στόχο του 2% της Fed τους τελευταίους μήνες, με τους διαμορφωτές πολιτικής να παρακολουθούν τους παράγοντες που τροφοδοτούν την αύξηση και εάν θα υποχωρήσουν το επόμενο έτος.

Εάν όχι, αρκετοί διαμορφωτές πολιτικής έχουν προειδοποιήσει ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της πιο γρήγορα του αναμενομένου.

Σημειώνεται ότι η έκθεση βασίστηκε σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τις 12 περιφερειακές τράπεζες της Fed έως τις 8 Οκτωβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:13 - 20 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.