ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γέλεν: Υψηλός πληθωρισμός έως το α’εξάμηνο του 2022 στις ΗΠΑ

21:09 - 24 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Γέλεν: Υψηλός πληθωρισμός έως το α’εξάμηνο του 2022 στις ΗΠΑ
Ημερομηνία λήξης στον υψηλό πληθωρισμό, που ανησυχεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, έθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν.

Συγκεκριμένα, η Γέλεν εκτιμά πως οι αυξημένες τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αναμένεται να διατηρηθούν έως και το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ στη συνέχεια θα υποχωρήσουν και θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα, επαναλαμβάνοντας έτσι τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν για «παροδική αύξηση» στις τιμές της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

«Δε νομίζω ότι χάνουμε τον έλεγχο του πληθωρισμού» ξεκαθάρισε η Γέλεν, σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε για τις πληθωριστικές πιέσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. «Σε δωδεκάμηνη βάση, ο δείκτης του πληθωρισμού θα παραμείνει ψηλά μέχρι και την ερχόμενη χρονιά εξαιτίας των όσων συνέβησαν ήδη. Όμως, περιμένω βελτίωση από τα μέσα της επόμενης χρονιάς, από το δεύτερο εξάμηνο» τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Γέλεν είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει χάσει τον έλεγχο των τιμών, σημειώνοντας πως «οι Αμερικανοί δεν έχουν δει τα σημερινά επίπεδα πληθωρισμού εδώ και πολύ καιρό. Αλλά καθώς θα επιστρέφουμε στην κανονικότητα, αυτή η αύξηση αναμένεται να λήξει».

Πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών απέφυγε να αναφερθεί στον αντίκτυπο που έχουν τα πακέτα στήριξης στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, προτιμώντας να δώσει έμφαση στη θετική επιρροή των πακέτων που δρομολόγησε η κυβέρνηση Μπάιντεν για τη στήριξη της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η Γέλεν αναφέρθηκε και στο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει με την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα πλήττοντας το λιανεμπόριο στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς.

Ειδικότερα, υποστήριξε πως, όσο επιτυγχάνεται μεγαλύτερη πρόοδος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα θα καταλαγιάζει, καθώς στην αμερικανική αγορά και όχι μόνο θα επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας και οι συνθήκες θα βελτιώνονται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.