ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπουργοί Ενέργειας ΕΕ: Διχασμένοι και χωρίς απαντήσεις στην ενεργειακή κρίση

07:35 - 27 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Υπουργοί Ενέργειας ΕΕ: Διχασμένοι και χωρίς απαντήσεις στην ενεργειακή κρίση
Όπως αναμενόταν, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν την Τρίτη (26/10) για την ενεργειακή κρίση, δεν κατάφεραν να λάβουν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις.

Όπως είχε διαφανεί κι από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, στην ΕΕ υπάρχουν δύο τάσεις, γεγονός που δυσκολεύει τη λήξη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οι υπουργοί Ενέργειας συγκρούστηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο σχετικά με το πώς να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τις εταιρείες από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Χώρες όπως η Πολωνία και η Ισπανία ζήτησαν από την ΕΕ να βρει νέα εργαλεία παρέμβασης, ωστόσο, μια ομάδα εννέα εθνών, όπως η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, υποστήριξαν ότι η αύξηση είναι προσωρινή και δεν πρέπει να οδηγήσει σε γρήγορες αλλαγές στους ενεργειακούς νόμους του μπλοκ και στις κλιματικές μεταρρυθμίσεις.

Συνεπώς, μόνη πρόταση της ΕΕ παραμένει η εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Κομισιόν, η οποία, όμως, περιλαμβάνει μόνο μέτρα σε εθνικό επίπεδο και όχι σε πανευρωπαϊκό.

Οι χώρες καλούνται δηλαδή να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα -προς το παρόν- μόνο με τις δικές τους δυνάμεις. Το πρόβλημα, όμως, είναι οριζόντιο και οι δυνάμεις των χωρών δεν είναι φυσικά ίδιες. Οι φτωχότερες χώρες είναι δεδομένο ότι θα υποφέρουν περισσότερο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.