ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο αλγόριθμος του Twitter ευνοεί την δεξιά, διαπιστώνει έρευνα

19:02 - 27 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Ο αλγόριθμος του Twitter ευνοεί την δεξιά, διαπιστώνει έρευνα
Το Twitter ενισχύει tweet από δεξιά πολιτικά κόμματα και ειδησεογραφικά δίκτυα περισσότερο απ’ότι αριστερά, σύμφωνα με δική του έρευνα.

Ο κολοσσός των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης δήλωσε ότι έκανε αυτή την ανακάλυψη ενώ διερευνούσε πώς ο αλγόριθμός του προτείνει πολιτικό περιεχόμενο στους χρήστες.

Παραδέχτηκε τη... μεροληψία του, αλλά υποστήριξε πως δεν γνώριζε ότι αυτό συμβαίνει, ούτε το γιατί.

Η μελέτη του Twitter εξέτασε tweet από πολιτικά κόμματα και χρήστες που μοιράζονταν περιεχόμενο από ειδησεογραφικά πρακτορεία σε επτά χώρες σε όλο τον κόσμο: τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Ανέλυσε εκατομμύρια tweets που αναρτήθηκαν μεταξύ 1 Απριλίου και 15 Αυγούστου 2020.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να δουν ποια tweets ενισχύονταν περισσότερο σε μια αλγοριθμικά διατεταγμένη ροή σε σύγκριση με μια αντίστροφη χρονολογική ροή, καθώς οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μια από τις δυο αυτές επιλογές.

Διαπίστωσαν ότι τα κυρίαρχα κόμματα και τα κόμματα της πολιτικής δεξιάς απολάμβαναν υψηλότερα επίπεδα «αλγοριθμικής ενίσχυσης» σε σύγκριση με τα αντίστοιχά τους στην αριστερά.

Ο Rumman Chowdhury, διευθυντής της ομάδας META του Twitter (μηχανική μάθηση, ηθική, διαφάνεια και λογοδοσία — machine-learning, ethics, transparency, and accountability), είπε ότι το επόμενο βήμα της εταιρείας ήταν να ανακαλύψει τον λόγο πίσω από αυτό το φαινόμενο.

"Σε έξι από τις επτά χώρες, τα tweet που δημοσιεύτηκαν από εκλεγμένους αξιωματούχους της πολιτικής δεξιάς ενισχύονται αλγοριθμικά περισσότερο από αυτά τις πολιτικής αριστεράς. Τα δεξιά δελτία ειδήσεων ... βλέπουν μεγαλύτερη ενίσχυση σε σύγκριση με τα αριστερά”, είπε.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η διαφορά στην ενίσχυση θα μπορούσε να οφείλεται στις "διαφορετικές στρατηγικές" που χρησιμοποιούν τα πολιτικά κόμματα για να προσεγγίσουν το κοινό στην πλατφόρμα.

Δήλωσαν επίσης ότι τα ευρήματα τους δεν υποδηλώνουν ότι οι αλγόριθμοί του Twitter προωθούν «τις ακραίες ιδεολογίες περισσότερο από τις κυρίαρχες πολιτικές φωνές» - μια άλλη κοινή ανησυχία που έχουν εκφράσει οι επικριτές του Twitter. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.