ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Βρετανία χρωστά 47,5 δισ. ευρώ στην ΕΕ

21:16 - 28 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Η Βρετανία χρωστά 47,5 δισ. ευρώ στην ΕΕ
Στη δημοσιότητα δόθηκε η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA) για το οικονομικό έτος 2020, η οποία μεταξύ άλλων παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τις οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με την Βρετανία στην μετά-Brexit εποχή.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι από 1ης Φεβρουαρίου 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί πλέον κράτος μέλος της ΕΕ.

Τονίζεται δε, ότι κατόπιν της συμφωνίας που συνομολογήθηκε μεταξύ των δύο μερών σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκε να εκπληρώσει όλες τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις που υπείχε δυνάμει των προηγούμενων πολυετών δημοσιονομικών πλαισίων και οι οποίες απορρέουν από την ιδιότητά του ως μέλους της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολούθησε να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να ωφελείται από αυτόν, ως εάν ήταν κράτος μέλος.

Με την πάροδο της μεταβατικής περιόδου, περαιτέρω αμοιβαίες υποχρεώσεις που βαρύνουν την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο γεννούν ορισμένες οφειλές και απαιτήσεις για την ΕΕ. Οι υποχρεώσεις αυτές, σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να ενσωματώνονται στους ετήσιους λογαριασμούς της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού, το Ηνωμένο Βασίλειο όφειλε στην ΕΕ 49,6 δισεκατομμύρια ευρώ και, αντιστρόφως, η ΕΕ όφειλε στο Ηνωμένο Βασίλειο 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εν ολίγοις, το Λονδίνο «χρωστά» στην Ευρώπη 47,5 δισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.