ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ασάνζ προειδοποιεί ότι θα αυτοκτονήσει αν εκδοθεί στις ΗΠΑ

22:38 - 28 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Ο Ασάνζ προειδοποιεί ότι θα αυτοκτονήσει αν εκδοθεί στις ΗΠΑ
Οι συνήγοροι του Τζούλιαν Ασάνζ επέμειναν σήμερα (28/10) ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks μπορεί να βάλει τέλος στη ζωή του εάν η βρετανική δικαιοσύνη αποφασίσει να τον εκδώσει στις ΗΠΑ.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου καλούνται να αποφανθούν αν θα επικυρώσουν ή θα ακυρώσουν την απόφαση με την οποία απορρίφθηκε η έκδοσή του 50χρονου Αυστραλού.

Σημειώνεται ότι ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 175 ετών στις ΗΠΑ, επειδή έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα.

Υπάρχει ακόμα δρόμος

Όποια και αν είναι η απόφαση, θεωρείται απίθανο να γραφτεί ο επίλογος αυτής της μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης. Εάν δικαιωθούν οι ΗΠΑ, η προηγούμενη απόφαση, που είχε ληφθεί τον Ιανουάριο, θα ακυρωθεί και η βρετανική δικαιοσύνη θα κληθεί να εξετάσει ξανά το θέμα. Και, όποιος και αν είναι ο ηττημένος, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Νωρίτερα, οι δικηγόροι του Ασάνζ τόνισαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο πελάτης τους μπορεί να αυτοκτονήσει αν τον εκδώσουν στις ΗΠΑ. Αυτόν τον κίνδυνο είχε επικαλεστεί τον Ιανουάριο η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ για να απορρίψει το αίτημα έκδοσής του.

Είχε μάλιστα επισημάνει τότε ότι οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αυτοκτονία του χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος είχε προφυλακιστεί κατηγορούμενος για σωματεμπορία ανηλίκων.

Απών από την ακροαματική διαδικασία

Ο Ασάνζ αρνήθηκε να παραστεί στη σημερινή ακροαματική διαδικασία.

Χθες είχε εμφανιστεί μέσω βιντεοδιάσκεψης στο δικαστήριο από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς όπου κρατείται εδώ και δυόμισι χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.