ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι διάλογοι Ερντογάν με Μπάιντεν και Μακρόν-Στο... φόντο η Ελλάδα

15:50 - 01 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Οι διάλογοι Ερντογάν με Μπάιντεν και Μακρόν-Στο... φόντο η Ελλάδα
Το... καρφί του για την Ελλάδα πέταξε πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος απέναντι στον Γάλλο ομόλογό του για την πώληση μαχητικών Rafale από τη Γαλλία στην Ελλάδα. Όπως είπε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του, «όσο για τα Rafale μου είπε πως “εκείνοι έχουν χρήματα”. Του απάντησα και του είπα “σε ξεγελάνε. Ξέρω πως αυτοί δεν έχουν χρήματα μόνο στη Δύση χρωστούν 400 δισ. ευρώ”. Μου είπε “έχουν χρήματα”. Όλα είναι χρήμα! Βέβαια είναι και το ζήτημα της βάσης. Όμως το δικό μας μέλημα είναι με αυτές τις εξελίξεις εμείς να είμαστε δυνατοί».

Αναφερόμενος στην παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «και στον κ. Μπάιντεν και στον κ. Μακρόν αναφέραμε το θέμα. Είπαμε “τι είναι το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης; Η ίδρυση βάσης εκεί ενοχλεί εμάς και τον λαό μας”. Ο Μακρόν δεν το ενστερνίστηκε».

Επίσης υποστήριξε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν με τον Μακρόν ήταν και η Λιβύη και τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για την αφρικανική χώρα στο Παρίσι, αν συμμετάσχουν σε αυτήν η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ. «Θέλει (σ.σ. ο κ. Μακρόν) να πραγματοποιήσει στο Παρίσι μια διάσκεψη για Λιβύη, παρόμοια με αυτή του Βερολίνου. Επιμένει να έρθουμε εκεί ως συμπρόεδροι. Είπα, “κάναμε ήδη αυτό το συνέδριο στο Βερολίνο. Εκτός αυτού, έχετε μερικές προσκλήσεις εδώ. Όπως για την Ελλάδα, το Ισραήλ, τους Ελληνοκύπριους. Δεν μπορούμε να παρευρεθούμε σε μια διάσκεψη του Παρισιού στην οποία θα συμμετάσχουν αυτοί”».

Και συνέχισε: «Σταμάτησε και είπε: “Εάν έχουμε κάνει μελέτη, θα πρέπει να ορίσουμε ειδικούς εκπροσώπους”. Είπα, “αυτή είναι η κατάστασή μας, αυτό δεν θα συμβεί μία φορά. Εάν πρόκειται να έρθει η Ελλάδα εδώ, δεν χρειάζεται να στείλετε ειδικό εκπρόσωπο ή κάτι τέτοιο. Εάν επιμένετε πολύ εδώ, ας δούμε ποιοι είναι οι ειδικοί σας εκπρόσωποι, αλλά αν θα υπάρξει Ελλάδα, Ισραήλ και Ελληνοκύπριοι εδώ, δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Τι είπε για Μπάιντεν και F-16

Ως προς τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν και το ζήτημα των F-35 και των F-16, σημείωσε: «Όπως γνωρίζετε, έχουμε πληρωμή 1 δισ. 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Σχετικά με αυτό, διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν έχω δει καμία αρνητική στάση από αυτούς, ως προς αυτό.

Αντίθετα, ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών με συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών μας, όπως θα συναντηθούν μεταξύ τους και οι υπουργοί Άμυνας. “Μπορεί να μην έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα”, είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε: “Ξέρετε, περνάει από δύο διαφορετικά μέρη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση είναι 50-50, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ”. Και του είπα: “Πιστεύω ότι μπορείς να το πετύχεις και βλέπω ότι έχετε δώσει βαρύτητα σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή”». 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:59 - 01 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.