ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης από την ΕΕ

08:43 - 08 Νοε 2021 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης από την ΕΕ
Μετά από ενάμιση χρόνο και λίγο παραπάνω, πλήρως εμβολιασμένοι και πολίτες χωρών της ΕΕ που επιδεικνύουν αρνητικό τεστ μπορούν να ταξιδέψουν από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου ξανά στις ΗΠΑ. Aπό σήμερα αίρεται η ταξιδιωτική απαγόρευση που ίσχυε μέχρι τώρα στις ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας. Πολλές γερμανικές εταιρείες υποδέχονται με ανακούφιση το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τον Φόλκερ Τράιερ, επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικού Εμπορίου του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου DIHK.

Όπως αναφέρει στην DW, «για τη γερμανική οικονομία οι ΗΠΑ είναι η σημαντικότερη εξαγωγική αγορά και ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της χώρας».

Εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ λόγω των ειδικών περιορισμών που ίσχυαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πολλές εταιρείες ανέστειλαν συνήθεις εμπορικές δραστηριότητες. «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 73% των γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Αμερική επηρεάστηκαν από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ως συνέπεια της πανδημίας», παρατηρεί ο Τράιερ.

Σοβαρά εμπόδια για γερμανικές εταιρείες στις ΗΠΑ

Το 35% των γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ αναγκάστηκαν επίσης εξαιτίας της πανδημίας να αναβάλουν ή να ακυρώσουν προγραμματισμένες επενδύσεις μέσα στο 2021. Η άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης ενδέχεται να επιδράσει θετικά για τις γερμανικές εμπορικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ, εκτιμά ο Φόλκερ Τράιερ.

Σύμφωνα με το DIHK πάνω από 5.500 γερμανικές εταιρείες διαθέτουν παραρτήματα στις ΗΠΑ, έχοντας δημιουργήσει σχεδόν 900.000 θέσεις εργασίας και πραγματοποιώντας πωλήσεις που ανέρχονται περίπου στα 532 εκατομ. δολάρια. Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανέρχεται στα 171,5 δισ. ευρώ. Μόνο οι γερμανικές εξαγωγές υπολογίζονται στα 103,8 δισ. ευρώ. Πάνω από το 8% του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών, ειδικά στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της χημικής βιομηχανίας και της μηχανολογίας έχουν ως προορισμό τις ΗΠΑ. Ειδικοί υπολογίζουν τη συνολική ζημία στις γερμανικές εμπορικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν την περίοδο της πανδημίας σε διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Προς το συμφέρον Γερμανίας και ΗΠΑ ή άρση των περιορισμών

«Επιτέλους αίρονται οι περιορισμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Τα επαγγελματικά ταξίδια μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ ξαναρχίζουν αφήνοντας πίσω την πανδημία» αναφέρει από την πλευρά του στην DW o Oύλριχ Άκερμαν, ειδικός σε θέματα εμπορίου στην Ένωση Μηχανολόγων VDMA. Η ταξιδιωτική απαγόρευση στις ΗΠΑ επηρέασε έντονα τον τομέα της γερμανικής μηχανολογίας. Εκπρόσωποι γερμανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου δεν μπορούσαν για 20 μήνες να επισκεφθούν παραρτήματά τους στις ΗΠΑ ή να λάβουν μέρος σε εμπορικές εκθέσεις.

Και ο Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (ΒDI) εξέφρασε στo γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων την ελπίδα ότι θα τερματιστούν έτσι οι καθυστερήσεις στην παραγωγή, στις παραδόσεις αλλά και στη διεκπεραίωση σημαντικών στρατηγικών πρότζεκτ. Σύμφωνα με τον Νίντερμαρκ είναι προς το οικονομικό συμφέρον τόσο της Γερμανίας όσο και των ΗΠΑ να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν οι διμερείς εμπορικές δραστηριότητες στην κατάσταση που βρίσκονταν προ πανδημίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.