ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δριμύ «κατηγορώ» από την EE: Απολυταρχικό το καθεστώς στη Νικαράγουα

17:41 - 08 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Δριμύ «κατηγορώ» από την EE: Απολυταρχικό το καθεστώς στη Νικαράγουα
Οι προεδρικές εκλογές στη Νικαράγουα διεξήχθησαν «χωρίς δημοκρατικές εγγυήσεις» και αποτελειώνουν την πτώση της χώρας αυτής σε ένα «απολυταρχικό καθεστώς» κατήγγειλε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ (φωτο).

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για «απουσία νομιμότητας» της ψηφοφορίας όπου ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα επανεξελέγη για τέταρτη πενταετή θητεία με 75% των ψήφων.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα «εξάλειψε κάθε αξιόπιστο εκλογικό ανταγωνισμό, στερώντας τον λαό της Νικαράγουας από το δικαίωμα να εκλέγει ελεύθερα τους εκπροσώπους του», υπογραμμίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς όλοι οι σοβαροί αντίπαλοι του αρχηγού του κράτους έχουν συλληφθεί.

Για τις εκλογές αυτές, ο Ντανιέλ Ορτέγα συνέστησε ένα ψηφοδέλτιο μαζί με τη σύζυγό του, Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο από το 2017.

Ο σεβασμός της εκλογικής διαδικασίας «συνετρίβη από τη συστηματική φυλάκιση, την παρενόχληση και τον εκφοβισμό» πιθανών υποψηφίων της αντιπολίτευσης καθώς και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων, συνεχίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κατηγορεί τις αρχές ότι κάνουν τον λαό της Νικαράγουας να ζει σε ένα καθεστώς φόβου από την εποχή του κινήματος κοινωνικής αμφισβήτησης του 2018.

Υπενθυμίζοντας τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο του 2021 σε βάρος αξιωματούχων του καθεστώτος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι ενδέχεται να εξεταστούν επιπλέον μέτρα πέρα από τις ατομικές κυρώσεις.

Αυτά τα ατομικά περιοριστικά μέτρα αφορούν συνολικά 14 άτομα, στα οποία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαγορεύεται η διαμονή και η διέλευση και τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων έχουν «παγώσει» στην ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.