ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

COP26: Διάθεση 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την κλιματική αλλαγή

09:19 - 09 Νοε 2021 | Ειδήσεις
COP26: Διάθεση 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την κλιματική αλλαγή
Με θετικό βλέμμα βλέπουν τα συμφωνηθέντα στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του COP26 στη Γλασκώβη στελέχη επιχειρήσεων και οικονομικοί αναλυτές, καθώς θεωρούν ότι μπορούν να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις στις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ειδικοί του επιχειρηματικού τομέα εκτιμούν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα μπορούσαν να στρέψουν τα μεγάλα κεφάλαια σε επιχειρηματικές και επενδυτικές προσπάθειες σε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να περιορίσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Ήδη χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί στη διάθεση 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την κλιματική αλλαγή, τη δημιουργία παγκόσμιων στάνταρ για να περιορίσουν τις επιζήμιες για το περιβάλλον τακτικές των επιχειρήσεων, τον περιορισμό της εκπομπής μεθανίου και τη σωτηρία των δασών.

Ο επικεφαλής του Jefferies Ανικετ Σαχ είπε ότι, παρά το γεγονός ότι κάποια από τα συμφωνηθέντα δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δείχνουν μια παγκόσμια τάση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα διευκολύνει τους ιδιώτες επενδυτές και τις κυβερνήσεις να επενδύσουν χρήματα και προσπάθεια. Ως συγκεκριμένο παράδειγμα έφερε τον στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, για μηδενικές εκπομπές άνθρακα στη χώρα του μέχρι το 2070.

Αν και οι δύο δεκαετίες μετά είναι κατά πολύ περισσότερο από το χρονικό όριο που έχουν θέσει οι ειδικοί για να αποτραπούν οι σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ινδία που μέχρι στιγμής δεν είχε δείξει ανάλογη διάθεση, ενώ η οικονομική βοήθεια από τις ανεπτυγμένες χώρες θα μπορούσε να επιταχύνει την επίτευξη του στόχου.

Οι επενδυτές θα γνωρίζουν πόσο «πράσινες» είναι οι επενδύσεις τους

Για τον Πίτερ Λέισι, επικεφαλής στον τομέα υπηρεσιών βιωσιμότητας της Accenture, το σημαντικότερο για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις είναι η δημιουργία στις 3 Νοεμβρίου του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Βιωσιμότητας (International Sustainability Standards Board) με στόχο τον καθορισμό κάποιων βασικών στάνταρ που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι εταιρείες ώστε να προσεγγίσουν επενδυτές βάσει του αντίκτυπού τους στην κλιματική αλλαγή.

Το Συμβούλιο αυτό, σύμφωνα με τον Λέισι, «θα επιτρέπει στους επενδυτές και τους μετόχους να καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα τα ρίσκα και τις ευκαιρίες και θα τους βοηθά να κατανείμουν σωστά το τεράστιο κεφάλαιο που χρειάζεται για να μεταβούν στη μηδενική εκπομπή άνθρακα.

Οι σκεπτικιστές

Βέβαια, αρκετοί επισημαίνουν ότι στις σημαντικές αποφάσεις δεν υπάρχουν και ιδιαίτερα ξεκάθαρες δεσμεύσεις. Για παράδειγμα, οι τράπεζες, οι ασφαλιστές και οι επενδυτές δεσμεύτηκαν να φτάσουν σε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, αλλά ο καθένας προχώρησε σε διαφορετικές δεσμεύσεις «με πιθανή επικάλυψη μεταξύ πρωτοβουλιών, ιδρυμάτων και πόρων», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Λέσλι Σάμουελριτς, εκπρόσωπος Τύπου του Green Century Capital Management στη Βοστώνη, το οποίο δεν επενδύει σε ορυκτά καύσιμα, εξήγησε ότι την ανησυχεί ότι οι μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες συμφώνησαν υπερβολικά γρήγορα στην πολιτική για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα που συζητιέται στη Γλασκώβη καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για στόχους που μπορούν να επιτευχθούν εύκολα. «Η ταχύτητα με την οποία κάποιοι συμφώνησαν με κάνει επιφυλακτική», σημείωσε.

Παρόλα αυτά, άλλα οικονομικά στελέχη θεωρούν ότι αναπόφευκτα οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν τακτικές μηδενικής εκπομπής ρύπων, έχοντας την πίεση των πελατών τους, αλλά και για να έχουν κέρδος.

Ο Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων του UBS Global Wealth Management, είπε ότι οι τομείς που φαντάζουν κερδοφόροι είναι μεταξύ άλλων αυτοί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μεταφορών και των μπαταριών.

Οι αναλυτές σε γενικές γραμμές είναι πιο αισιόδοξοι μια εβδομάδα μετά την έναρξη της Διάσκεψης από ό,τι ήταν πριν, θεωρώντας ότι έχουν μπει ήδη καλές βάσεις ώστε οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν πιο «πράσινες» τακτικές προς τη μηδενική εκπομπή άνθρακα, καθώς και τα πλουσιότερα κράτη να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες προς αυτή την κατεύθυνση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.