ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν:«Φωνές» για κοινή νομοθεσία προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο

11:19 - 09 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Κομισιόν:«Φωνές» για κοινή νομοθεσία προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο
Το θέμα των fake news και της ανεξέλεγκτης πορνογραφίας στο Διαδίκτυο αναδεικνύει, με ερώτηση του προς την Κομισιόν ο Ιταλός ευρωβουλευτής της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Raffaele Fitto.

Όπως αναφέρει, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν στην απλοποίηση και την επιτάχυνση των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα προώθησαν τη διάδοση εντελώς νέων κατηγοριών αδικημάτων και νέων πηγών ευθύνης.

Μεταξύ των πιο ανησυχητικών φαινομένων είναι τα fake news και τα πορνό με στόχο τον εκβιασμό, που υπονομεύουν τη φήμη και την εικόνα ενός ατόμου μέσω της δημιουργίας πλαστού ψηφιακού περιεχομένου ή/και της διάδοσης εικόνων και βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο, χωρίς τη συγκατάθεση και την εξουσιοδότηση του ενδιαφερόμενο άτομο.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Ιταλός ευρωβουλευτής, δεδομένου ότι οι εξουσίες δίωξης ατόμων, για αυτά τα αδικήματα ανήκουν στα επιμέρους κράτη μέλη, αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχουν διαφορές στην αξιολόγηση και την τιμωρία της εγκληματικής συμπεριφοράς εντός της ΕΕ, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του αδικήματος σε ένα ή το άλλο κράτος μέλος.

Καλεί δε την Κομισιόν ν’ απαντήσει:

  • Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να προωθήσει την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών, προκειμένου να διασφαλίσει ότι υπάρχει πραγματική προστασία του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής όλων των ευρωπαίων πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ και ότι θα διώκονται ποινικά τα αδικήματα.

  • Ποια μέτρα θα λάβει, σε συντονισμό με τα κράτη μέλη, για να αποτρέψει τις τεχνολογίες βαθιάς ψευδούς επιρροής και αποσταθεροποίησης των δημοκρατιών και της ασφάλειάς μας.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.