ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

COP26: Ηπιότερη γλώσσα στο προσχέδιο συμφωνίας για αλλαγή ενεργειακής πολιτικής

14:43 - 12 Νοε 2021 | Ειδήσεις
COP26: Ηπιότερη γλώσσα στο προσχέδιο συμφωνίας για αλλαγή ενεργειακής πολιτικής
Η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του COP26 δείχνει να αδυνατεί να πάρει δραστικές αποφάσεις για αναχαίτιση των επιζήμιων ενεργειακών πολιτικών και το νέο προσχέδιο συμφωνίας που κατατέθηκε επικρίνεται από πολλούς.

Η Διάσκεψη είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Παρασκευής (12/11), αλλά είναι πολύ πιθανό οι συζητήσεις να μην έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν και να συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πάντως, το προσχέδιο που απέστειλε η βρετανική προεδρία δεν ικανοποιεί, καθώς, αν και διατηρεί το κύριο αίτημα προς τις χώρες να αναλάβουν αυστηρότερες δεσμεύσεις για το κλίμα το ερχόμενο έτος, το νέο προσχέδιο συμφωνίας χρησιμοποιεί ηπιότερη γλώσσα από προηγούμενο κείμενο όσον αφορά το αίτημα προς τις χώρες να καταργήσουν σταδιακά τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Η διατήρηση στο κείμενο του αιτήματος για δέσμευση των χωρών να αναβαθμίσουν τους κλιματικούς τους στόχους το 2022 είναι κάτι που θα χαιρετίσουν οι φτωχότερες χώρες, οι οποίες, όμως, ζητούν περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης των πλημμυρών, των δασικών πυρκαγιών και της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Ακόμα, δεν προσφέρει την κυλιόμενη ετήσια αναθεώρηση για την οποία πίεζαν κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σημειώνεται ότι στην αναβάθμιση των δεσμεύσεων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη «διάφορες εθνικές συνθήκες», σε μία αναφορά στις διαφορές ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες.

Αυτό μπορεί να καθησυχάσει κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες δηλώνουν ότι είναι άδικο να αναμένεται από αυτές να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την ίδια ταχύτητα με τις πλούσιες χώρες, οι εκπομπές των οποίων ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα, το προσχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο λέξεις που αμβλύνουν προηγούμενη εκδοχή, στην οποία δηλωνόταν ευθαρσώς ότι ο κόσμος πρέπει να δεσμευτεί για την σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων εν γένει. Παρόλα αυτά, θα είναι η πρώτη φορά που μια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα αναφέρει σαφώς τα ορυκτά καύσιμα σε μια τελική συμφωνία της.

Στο νέο προσχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνεται η λέξη «αδιάπτωτος» πριν τον άνθρακα και η σταδιακή κατάργηση των «αναποτελεσματικών» επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα. Αδιάπτωτη παραγωγή άνθρακα εντοπίζεται εκεί όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία για την εξάλειψη των προερχόμενων από αυτόν εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αραβικά κράτη, πολλά από τα οποία βρίσκονται μεταξύ των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, είχαν αντιταχθεί στην διατύπωση που υπήρχε στο προηγούμενο κείμενο.

Στο νέο προσχέδιο σημειώνεται ότι η COP26 «καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να επιταχύνουν την εξέλιξη, ανάπτυξη και διάδοση τεχνολογιών και την υιοθέτηση πολιτικών για την μετάβαση προς ενεργειακά συστήματα χαμηλών εκπομπών, μεταξύ άλλων με την ταχεία κλιμάκωση της παραγωγής καθαρής ενέργειας και την επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης της αδιάπτωτης ενέργειας από άνθρακα και των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:47 - 12 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.