ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Pfizer: Ζητά άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το χάπι της

22:46 - 16 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Pfizer: Ζητά άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το χάπι της
Η Pfizer ανακοίνωσε σήμερα (16/11) πως ζήτησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για το πειραματικό αντιικό χάπι κατά της Covid-19, γνωστό και ως PF-07321332 ή Paxlovid.

«Με περισσότερους από 5 εκατομμύρια θανάτους και αμέτρητες ζωές να επηρεάζονται από αυτή την καταστροφική ασθένεια παγκοσμίως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για σωτήριες θεραπευτικές επιλογές. Η ισχυρή αποτελεσματικότητα, που επιτεύχθηκε στην πρόσφατη κλινική μας μελέτη για το Paxlovid και η δυνατότητά του να σώζει ζωές και να κρατήσει άτομα εκτός νοσοκομείου, εάν εγκριθεί, υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι από του στόματος αντιικές θεραπείες στη μάχη κατά του Covid-19», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Το χάπι πρόκειται να χορηγηθεί μαζί με ένα παλαιότερο αντιικό φάρμακο που ονομάζεται ριτοναβίρη και προορίζεται για τη θεραπεία ήπια έως μέτριας νόσησης Covid-19 σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου, τονίζει η Pfizer.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Pfizer ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από τη δοκιμή της για το χάπι, τονίζοντας ότι μια ενδιάμεση ανάλυση -που έγινε πριν από την προγραμματισμένη λήξη της δοκιμής- έδειξε μείωση κατά 89% στον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το φάρμακο, εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με το CNN, η Pfizer επενδύει περίπου 1 δισ. δολάρια στην παραγωγή και διανομή αυτής της θεραπείας και επίσης έχει κυλιόμενες υποβολές προς έγκριση για το χάπι σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα.

Σειρά παίρνουν πλέον η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, οι οποίες αναζητούν επίσης άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον FDA για ένα αντιικό χάπι γνωστό ως molnupiravir. Μάλιστα, μια συμβουλευτική επιτροπή του FDA έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 30 Νοεμβρίου για να συζητήσει την εν λόγω αίτηση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, γνωστοποιήθηκε πως το molnupiravir έγινε το πρώτο από του στόματος αντιιικό, που εγκρίθηκε για τη θεραπεία κατά της Covid-19, όταν έλαβε την έγκριση από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.