ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε επίπεδα ρεκόρ παρέμεινε το παγκόσμιο χρέος στο γ’ τρίμηνο

22:37 - 17 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Σε επίπεδα ρεκόρ παρέμεινε το παγκόσμιο χρέος στο γ’ τρίμηνο
Υποχώρησε ελαφρώς στα 296 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF).

Παρά τη μικρή πτώση του, το παγκόσμιο χρέος παραμένει κοντά στο υψηλό ιστορικό του Ιουνίου, με αυτό στις αναδυόμενες αγορές να «αγγίζει» επίπεδα νέου ρεκόρ στα 92,5 τρισ. δολάρια.

Επιπλέον, το χρέος παραμένει κατά 36 τρισ. δολάρια υψηλότερο από τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF, η αναλογία του χρέους ως προς το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο, «αγγίζοντας» το 350% στα τέλη του τρίτου τριμήνου, καθώς οι οικονομίες ανέκαμψαν από την κρίση της πανδημίας.

Αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές

Όπως μεταδίδει το Reuters, το συνολικό χρέος των αναδυόμενων αγορών «εκτινάχθηκε» στα 92,5 τρισ. δολάρια, με την Κίνα να έχει τη μερίδα του λέοντος.

Συγκεκριμένα, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ της Κίνας έχει αυξηθεί 25% από τα τέλη του 2019 στο 330%, εκπροσωπώντας περισσότερο από το 80% του χρέους των αναδυόμενων αγορών στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Το κρατικό χρέος των αναδυόμενων αγορών παρέμεινε στο 63% του ΑΕΠ, που αποτελούν επίπεδα ρεκόρ. 

Στις αναδυόμενες αγορές, εξαιρουμένης της Κίνας, το συνολικό χρέος άγγιξε το επίπεδο ρεκόρ των 36,4 τρισ. δολαρίων, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κρατικού χρέους. Ωστόσο, το εξωτερικό χρέος τους αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 43% του ΑΕΠ το 2021 από το ιστορικό υψηλό του περίπου 46% του 2020.

Όσον αφορά στις ανεπτυγμένες αγορές, το χρέος μειώθηκε κατά 1,4 τρισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στην Ιαπωνία και στην Ευρωζώνη. 

Τοπικό νόμισμα

«Με τις πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις να αποδυναμώνουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων για μείωση των ελλειμμάτων, οι υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης του κρατικού χρέους παραμένουν πηγή αβεβαιότητας σε πολλές χώρες», σύμφωνα με το IIF. 

Περισσότερο από το 95% της αύξησης του χρέους των αναδυόμενων αγορών από το 2019 είναι σε τοπικό νόμισμα, με τους ξένοι επενδυτές να διακρατούν αυτή τη στιγμή μόλις 19% του συγκεκριμένου χρέους συγκριτικά με το 23% στα τέλη του 2019. 

Η μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης για χρέος σε τοπικό νόμισμα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών παρατηρείται στην Ινδονησία και στην Ρωσία, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σε Κίνα, Περού και Κορέα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:57 - 17 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.