ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Το μετοχικό ράλι θα συνεχιστεί- Βραχυπρόθεσμες οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις

08:56 - 18 Νοε 2021 | Ειδήσεις
UBS: Το μετοχικό ράλι θα συνεχιστεί- Βραχυπρόθεσμες οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις
Η παύση στο ανοδικό ράλι των μετοχών και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων την περασμένη εβδομάδα αντανακλούν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Μπήκε «φρένο» στο συνεχές «σπάσιμο» των ιστορικών υψηλών και τα βραχυπρόθεσμα κέρδη κατοχυρώθηκαν από τους επενδυτές.

Ωστόσο, ο επενδυτικός οίκος UBS τονίζει σε νέα του έκθεση πως οι μετοχές μπορούν να επαναλάβουν την ανοδική πορεία, που κατέγραψαν στις αρχές του Νοεμβρίου και προσθέτει ότι τα πρόσφατα σενάρια κινδύνου δύσκολα θα υλοποιηθούν.

Οι επενδυτικές ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό ώθησαν προς τα πάνω την απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου και συγκεκριμένα το οδήγησαν στο 1,27%, που αποτελεί υψηλό πανδημίας. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε επίσης στο 1,63%.

Ο 10ετής ρυθμός πληθωρισμού έφτασε το 2,7% -το υψηλότερο σημείο από το 2005- με την τιμολόγηση της αγοράς να υπερβαίνει σταθερά τον στόχο του 2% της Federal Reserve για την επόμενη δεκαετία.

Οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν επίσης ανησυχητικές.

Τα παραπάνω δεδομένα οδήγησαν και στην πρόσφατη πτώση των μετοχών στη Wall Street. Ωστόσο, σύμφωνα με την UBS, οι αγορές θα επανέλθουν σε ανοδική τροχιά για τους εξής λόγους:

- Η Fed παραμένει προσηλωμένη σε έναν προσεκτικό ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής

Αν και η απόφαση για τον διορισμό του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για δεύτερη θητεία ενδέχεται να έρθει σύντομα, η UBS δεν βλέπει κανένα παράγοντα που να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σε μια πιο επιθετική πολιτική.

Ο Πάουελ πιστεύει ότι τα τρέχοντα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση διαστρεβλώνονται από τον αντίκτυπο της πανδημίας, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό η Fed να μην αντιδράσει υπερβολικά με μία πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Σε περίπτωση που επαναδιοριστεί ο Πάουελ, θα τηρήσει αυτή την στάση.

Παράλληλα, η Λάελ Μπρέιναρντ, που θεωρείται η πιο πιθανή διάδοχος του Πάουελ, εάν διοριστεί επικεφαλής της Fed, ενδέχεται να ακολουθήσει ακόμη πιο χαλαρή πολιτική.

- Θετικό το υπόβαθρο της δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ με το νέο πακέτο ύψους $1 τρισ. για τις υποδομές

Δεδομένων των μεγάλων προθεσμιών για τις δαπάνες στις υποδομές, η συμφωνία για το πακέτο δεν είναι απαραίτητα θετική για τις αγορές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Ωστόσο, ένα επιπλέον πακέτο, που περιλαμβάνει πρόσθετη χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή και τις κοινωνικές δαπάνες, εξετάζεται από το Κογκρέσο και σ’ αυτό το πλαίσιο η UBS τονίζει πως η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ θα παραμείνει υποστηρικτική για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, οι νομοθέτες συνέχισαν να αποφεύγουν ένα δυνητικά ανατρεπτικό shutdown, το οποίο ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

- Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας καλυτερεύουν

Αν και οι εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων συνεχίζουν να «σιγοβράζουν», οι πρόσφατες επαφές φέρνουν στο προσκήνιο μια πιο συνεργατική προσέγγιση. Σε συνομιλία τους την περασμένη Δευτέρα (15/11), οι πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, εξέφρασαν την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μια ακούσια σύγκρουση.

Μάλιστα, προηγήθηκε και η συμφωνία των δύο χωρών την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της COP26 με στόχο την αμοιβαία συνεννόηση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την πιο επιθετική σχέση που είχαν υπό την προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ήταν η κύρια πηγή αστάθειας για τις μετοχές.

Με αυτά τα δεδομένα, η UBS συμβουλεύει τους επενδυτές πως τα σενάρια κινδύνου είναι δύσκολο να υλοποιηθούν και ως εκ τούτου η αγορά θα επιστρέψει σε τροχιά ανόδου. Ενδεικτικά, ο πρόδρομος δείκτης Citi Surprise στις ΗΠΑ, που αναλύει τις προσδοκίες των οικονομικών στοιχείων, εμφανίζει ανοδικές τάσεις. Αντίστοιχα, το παράρτημα της Fed στην Ατλάντα κάνει λόγο για ετήσια ανάπτυξη άνω του 8% στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο. Η ενέργεια και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αναμένεται να ξεχωρίσουν, καθώς έχουν συνήθως καλύτερες επιδόσεις σε περιόδους ανάπτυξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.