ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιδρυτής Evergrande: Ξεπουλάει ό,τι έχει για την αποπληρωμή του χρέους

11:53 - 18 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Ιδρυτής Evergrande: Ξεπουλάει ό,τι έχει για την αποπληρωμή του χρέους
Ο ιδρυτής και πρόεδρος της China Evergrande, Hui Ka Yan, έχει ήδη χρησιμοποιήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια κινεζικά γιουάν (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από το προσωπικό του κεφάλαιο που συγκεντρώθηκαν από την πώληση και τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για να διατηρήσει την εταιρεία, σύμφωνα με το China Business News (CBN).

Προς το παρόν, απλώς ο Hui "συγκεντρώνει προσωπικά χρήματα" για την Evergrande, ανέφερε το CBN, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο γίγαντας του real estate είναι πλέον ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής στον κόσμο με υποχρεώσεις 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατάφερε να εξοφλήσει πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές εγκαίρως, αποτρέποντας μια χρεοκοπία που θα μπορούσε να οδηγήσει τον υπόλοιπο κλάδο —και πιθανώς και τον υπόλοιπο κόσμο— σε κρίση.

Οι κινεζικές αρχές φέρεται να έχουν δώσει εντολή στον Hui να χρησιμοποιήσει τα δικά του χρήματα για να πληρώσει το χρέος.

Σύμφωνα με το CBN, η Hui συγκέντρωσε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων ή τη δέσμευσή τους από την 1η Ιουλίου. Τα χρήματα έχουν εγχυθεί στην Evergrande για βασικές λειτουργίες. Αυτό συμβαίνει καθώς η εταιρεία δεν πραγματοποιεί καμία εταιρική συγκέντρωση κεφαλαίων τώρα, αλλά πρέπει ακόμα να πληρώσει τόκους ομολόγων, μισθούς προσωπικού και να συνεχίσει τα κατασκευαστικά έργα, ανέφερε το CBN.

Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε ποια προσωπικά περιουσιακά στοιχεία πούλησε ο Hui, αλλά οι αναφορές για τον δισεκατομμυριούχο που δεσμεύτηκε και διέθετε περιουσιακά στοιχεία ήταν πολλές. Σύμφωνα με το Reuters, ο Hui έχει δεσμεύσει δύο πολυτελή ακίνητα στο Χονγκ Κονγκ και πούλησε έργα τέχνης και καλλιγραφίες από τη συλλογή του για να συγκεντρώσει κεφάλαια.

Την ίδια στιγμή, η Evergrande φέρεται να πούλησε δύο από τα ιδιωτικά τζετ που είχε στην κατοχή της για περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα.

Ξεπουλάει επίσης περιουσιακά στοιχεία, προκαλώντας τεράστιες ζημίες, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει ρευστότητα.

Νωρίτερα σήμερα (18/11) η Evergrande ανακοίνωσε ότι πουλάει ολόκληρο το μερίδιο της από την εταιρεία ταινιών και streaming HengTen Network για 273,5 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας απώλεια 1,09 δισεκατομμύρια δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα, η Evergrande πούλησε την ολλανδική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών κινητήρων e-Traction για 2,27 εκατομμύρια δολάρια, κάνοντας έκπτωση…97% στην τιμή αγοράς των 78,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πιστωτές εξετάζουν επίσης τα άλλα περιουσιακά στοιχεία του Hui, συμπεριλαμβανομένου ενός γιοτ 60 μέτρων που ονομάζεται "Event" που εκτιμάται ότι η αξία του αγγίζει τα 60 εκατομμύρια δολάρια και ενός ιδιωτικού αεροσκάφους Airbus, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Δεδομένου ότι η Evergrande χρωστάει 300 δισεκατομμύρια δολάρια, 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια από το προσωπικό απόθεμα του Hui δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη διαφορά στο χρέος, ωστόσο η προσπάθεια ίσως μετρήσει.

«Πρέπει να δείξει ότι χρησιμοποιεί τουλάχιστον κάποια προσωπικά περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσει κάποια χρέη», δήλωσε στο Bloomberg ο Zhiwu Chen, διευθυντής του Asia Global Institute. «Πρέπει να δείξει πολύ καλή θέληση για να αποφύγει πιο σοβαρές συνέπειες», πρόσθεσε ο Chen.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.