ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Άφησε αναπάντητη ερώτηση για στρατιωτική συνεργασία Άγκυρας και Σκοπίων!

14:54 - 18 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Άφησε αναπάντητη ερώτηση για στρατιωτική συνεργασία Άγκυρας και Σκοπίων!
Αναπάντητη, επί της ουσίας, άφησε ο Επίτροπος Várhelyi, ερώτηση-καταγγελία του έγκλειστου ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγού, σχετικά με πενταετή συμφωνία, για στρατιωτική-οικονομική συνεργασία και πρωτόκολλο για την εφαρμογή της, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων των δύο χωρών,που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Όπως, μάλιστα, υπογράμμισε στην ερώτηση του ο έλληνας ευρωβουλευτής, η εν λόγω συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων από τη μεριά της Τουρκίας σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία εκ μέρους των Σκοπίων θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της και την ενίσχυση της μαχητικής τους ετοιμότητας.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος, μεταθέτει στα κράτη-μέλη της ΕΕ την ευθύνη, για τον επίσημο τερματισμό των διαπραγματεύσεων προσχώρησης Τουρκίας και Βόρειας Μακεδονίας σύμφωνα με τις διατάξεις του διαπραγματευτικού πλαισίου, αλλά αποφεύγει επιμελώς ν’ απαντήσει επί της ουσίας στην ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή.

Ακολουθεί η απάντηση του Επιτρόπου και η ερώτηση του Ιωάννη Λαγού

Απάντηση του κ. Várhelyi

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(16.11.2021)

Στη δέσμη μέτρων για τη διεύρυνση 2020, η Επιτροπή τόνισε ότι, τον Μάρτιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση του Συμβουλίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η Επιτροπή προσβλέπει στην πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που θα συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν μετά την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου από το Συμβούλιο. Η Επιτροπή υπογράμμισε επίσης ότι οι υφιστάμενες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται καλή τη πίστει από όλα τα μέρη.

Όσον αφορά την πορεία της διαδικασίας προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Τουρκία έχουν ουσιαστικά αδρανήσει και ότι δεν μπορεί να εξεταστεί το άνοιγμα ή το κλείσιμο άλλων κεφαλαίων. Αυτό επιβεβαιώθηκε εκ νέου το 2019. Εναπόκειται στα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση για τον επίσημο τερματισμό των διαπραγματεύσεων προσχώρησης σύμφωνα με τις διατάξεις του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Ιωάννης Λαγός 9 Σεπτεμβρίου 2021

Πενταετή συμφωνία για στρατιωτική-οικονομική συνεργασία και πρωτόκολλο για την εφαρμογή της, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων των δύο χωρών, υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων από τη μεριά της Τουρκίας σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία εκ μέρους των Σκοπίων θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της και την ενίσχυση της μαχητικής τους ετοιμότητας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Εξακολουθεί να θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών «σημαντικό επίτευγμα και θετικό παράδειγμα για την περιοχή», όπως η ίδια είχε αναφέρει στην απάντησή της στην αριθ. E-002678/2019 ερώτησή μου; Εξακολουθεί να συντάσσεται με το αφήγημα όσων υποστήριζαν την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών με το επιχείρημα ότι «αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο ώστε να μην περιέλθουν τα Σκόπια στη σφαίρα επιρροής του Ερντογάν»;

  2. Προτίθεται να παγώσει οριστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τουρκία-Σκόπια προκειμένου να υπερασπιστεί με αυτό τον τρόπο τα ελληνικά (και κατ’επέκτασιν τα ευρωπαϊκά) συμφέροντα στην περιοχή;

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.