ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παράθυρο» για ταχύτερο tapering από τη Fed

23:25 - 19 Νοε 2021 | Ειδήσεις
«Παράθυρο» για ταχύτερο tapering από τη Fed
Ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Ρίτσαρντ Κλάριντα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ταχύτερη απόσυρση (tapering) του μαζικού προγράμματος αγοράς ομολόγων, τονίζοντας μάλιστα ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να λάβει νωρίτερα από το αναμενόμενο μέτρα για να «τιθασεύσει» τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Κλάριντα είπε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed (FOMC) θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης του σχεδιαζόμενου tapering στη συνεδρίασή της τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Παράλληλα, επανέλαβε την άποψή του ότι «βλέπει» νέα άνοδο του πληθωρισμού και αναμένει «πολύ ισχυρή» ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

«Θα εξετάσω προσεκτικά τα δεδομένα που λαμβάνουμε από τώρα μέχρι τη συνάντηση του Δεκεμβρίου και ίσως πρέπει σε εκείνη τη συνάντηση να συζητήσουμε για την αύξηση του ρυθμού με τον οποίο μειώνουμε τον ισολογισμό μας», είπε συγκεκριμένα ο Κλάριντα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Fed του Σαν Φρανσίσκο.

Ένα ταχύτερο tapering θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα του αναμενομένου, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα απέφευγε να αναπροσαρμόσει τα επιτόκια, όσο εξακολουθεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:52 - 19 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.