ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: «Σοβαρή ανησυχία» για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη

09:13 - 26 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Κορονοϊός: «Σοβαρή ανησυχία» για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη
Επιστήμονες στη Νότια Αφρική μελετούν μία νέα ανησυχητική παραλλαγή του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στην περιοχή. Υπάρχουν φόβοι ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα δυνητικά σοβαρό τέταρτο κύμα που θα μπορούσε να εξαπλωθεί διεθνώς.

Η νέα ανακάλυψη, που ονομάζεται B.1.1.529 μέχρι ένα ελληνικό γράμμα να της ανατεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, φέρει ένα ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και είναι «σαφώς πολύ διαφορετική» από προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού, δήλωσε καθηγητής πληροφορικής που διευθύνει ιδρύματα γονιδιακής αλληλουχίας σε δύο πανεπιστήμια της Νότιας Αφρικής.

Η παραλλαγή «κουβαλά» 32 μεταλλάξεις και αυτός ο συνδυασμός είναι που την καθιστά πιο επικίνδυνη (αύξηση των περιστατικών με βαριά λοίμωξη και αύξηση της θνητότητας) και πιο μεταδοτική.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 100 στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και την Μποτσουάνα.

Το B.1.1.529 είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς ασθενή HIV/AIDS χωρίς θεραπεία, δήλωσε ο Francois Balloux, που είναι διευθυντής στο Ινστιτούτο Γενετικής UCL.
 
Για σήμερα έχουν συγκαλέσει σύσκεψη αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να αξιολογήσουν την παραλλαγή που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιο μεταδοτική και από την ινδική.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.