ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του ο Ζάεφ

12:10 - 27 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του ο Ζάεφ
Την παραίτησή του από από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) υπέβαλε αργά το βράδυ της Παρασκευής (26/11) ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ανοίγοντας τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, θα τον διαδεχθεί επίσης στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Η Κεντρική Επιτροπή του SDSM, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, αποδέχθηκε την παραίτηση του Ζάεφ και αποφάσισε οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού να διεξαχθούν τη 12η Δεκεμβρίου.

Ο Ζάεφ βρίσκεται στην ηγεσία του SDSM από το 2013.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να παραιτηθεί επίσης από το αξίωμα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, έχοντας δηλώσει πως ο επόμενος αρχηγός του κόμματός του θα πρέπει να λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Όπως έγινε γνωστό, θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με το αλβανικό αντιπολιτευόμενο κόμμα «Εναλλακτική» προκειμένου αυτό να ενταχθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Χθες βράδυ συνεδρίασε επίσης το προεδρείο του κόμματος Εναλλακτική, το οποίο εξουσιοδότησε τον αρχηγό του κόμματος αυτού, τον Αφρίμ Γκάσι, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Ζάεφ και την ηγεσία του SDSM για το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση. «Συμπεράναμε ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και ενεργειακή κρίση. Το κόμμα εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον νυν πρωθυπουργό και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό για να διαπιστώσει ποιες είναι οι θέσεις και απόψεις τους για την υπέρβαση αυτής της κρίσης. Την τελική απόφαση για τη συμμετοχή της Εναλλακτικής στην κυβέρνηση θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος», συνόψισε ο εκπρόσωπος του αλβανικού κόμματος, ο Όρχαν Μουρτεζάνι.

Στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το SDSM και μικρότερα κόμματα, συμμετέχει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.