ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι στην Ευρώπη- «Θωράκιση» με αυστηρά μέτρα

22:18 - 27 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Η μετάλλαξη Όμικρον είναι στην Ευρώπη- «Θωράκιση» με αυστηρά μέτρα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, με τη μετάλλαξη Όμικρον να βρίσκεται πλέον στην Ευρώπη και τις χώρες να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Από τη στιγμή που η παραλλαγή ανακαλύφθηκε σήμανε συναγερμός, αλλά και για τη Γηραιά Ήπειρο ήταν αργά, αφού το πρώτο κρούσμα βρισκόταν ήδη στο Βέλγιο.

Σταδιακά εντοπίζονται και νέα, με το ένα κράτος μετά το άλλο να λαμβάνει μέτρα που αφορούν όσους έρχονται από χώρες της νοτίου Αφρικής και όχι μόνο.

«Μπλόκο» στη Βρετανία

Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής, ένα στο Τσέλμσφορντ και ένα στο Νότινγχαμ.

Λίγες ώρες αργότερα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων. Πλέον, όλοι οι ταξιδιώτες που θα εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και να μένουν σε καραντίνα μέχρι να βγει αρνητικό αποτέλεσμα. 

Επίσης, όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα που θεωρείται ύποπτο για την Όμικρον θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για δέκα ημέρες, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Ακόμα, αυστηροποιείται η χρήση μάσκας που γίνεται ξανά υποχρεωτική σε καταστήματα και ΜΜΜ.

Συναγερμός και σε Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τσεχία

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκαν και δύο κρούσματα της Όμικρον στη Βαυαρία, σε ταξιδιώτες που είχαν φτάσει στο Μόναχο στις 24 Νοεμβρίου.

Μετά τις νέες εξελίξεις, ο ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ακύρωσε την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου.

Στην Ιταλία, πολίτης που επέστρεψε αεροπορικώς στη Νάπολη από τη Μοζαμβίκη βρέθηκε θετικός στο ιό, όπως και η πενταμελής οικογένειά του. Τέθηκε σε προληπτική απομόνωση και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε πως πρόκειται για την παραλλαγή Όμικρον.

Επίσης στην Ολλανδία εξετάζονται 61 δείγματα ταξιδιωτών που ταξίδεψαν από τη νότια Αφρική και βγήκαν θετικοί, καθώς και ένα στην Τσεχία.

Έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα και περιπέτεια για 5

Στη χώρα μας, το Σάββατο εκδόθηκε έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία για αφίξεις από το εξωτερικό που αφορά επιβάτες από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν τρία αρνητικά τεστ, καθώς και να μπουν σε 10ήμερη καραντίνα.

Ήδη τα μέτρα εφαρμόστηκαν σε πέντε Έλληνες που έφτασαν αεροπορικώς στη χώρα από τη νότια Αφρική με ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Όλοι μπήκαν σε προληπτική καραντίνα σε ξενοδοχείο, αν και τα rapid tests βγήκαν αρνητικά, αλλά, με βάση τα νέα μέτρα, θα μείνουν για δέκα ημέρες στο ξενοδοχείο και, αν το μοριακό τεστ που θα κάνουν τότε βγει αρνητικό, τότε θα λήξει η καραντίνα τους.

Τι γίνεται με τα εμβόλια

Πάντως, οι εταιρείες που δημιούργησαν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού εμφανίζονται καθησυχαστικές. Ο καθηγητής σερ Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Ομίλου Oxford Vaccine που ήταν επικεφαλής των ερευνών για την παρασκευή του εμβολίου της Astrazeneca σημείωσε ότι ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να παρασκευαστεί «πολύ γρήγορα».

Επίσης, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της βαριάς νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον.

Άλλωστε, η Μοderna ήδη ανακοίνωσε ότι «θα αναπτύξει γρήγορα ένα υποψήφιο εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση συγκεκριμένα για την παραλλαγή Όμικρον», ενώ και η Pfizer είχε τονίσει ότι, αν χρειαστεί, θα είναι σε θέση να παραδώσει μέσα σε 100 ημέρες νέα εμβόλια που να καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη.

Πάντως, ο Ηλίας Μόσιαλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια νόσηση.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 22:26 - 27 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.