ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς άδεια από το 2022 η εξαγωγή εμβολίων εκτός ΕΕ

22:12 - 29 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Χωρίς άδεια από το 2022 η εξαγωγή εμβολίων εκτός ΕΕ
Από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι παραγωγοί εμβολίων δεν θα χρειάζεται πλέον να ζητούν άδεια για την εξαγωγή εμβολίων εκτός της ΕΕ, σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ να μην παρατείνει τη λειτουργία του μηχανισμού διαφάνειας και χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η διαφάνεια των εξαγωγών θα εξακολουθήσει να διασφαλίζεται μέσω ενός νέου μηχανισμού παρακολούθησης που θα παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκαιρα, ειδικά για κάθε εταιρεία, στοιχεία για τις εξαγωγές εμβολίων.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ να διευκολύνει την όσο το δυνατόν πιο ευρεία και γρήγορη παραγωγή και την ισότιμη κατανομή εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, για τα οποία υπάρχει επείγουσα ανάγκη.

Η δυναμική της ΕΕ

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν, σημειώνεται επίσης ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος πάροχος εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, έχοντας εξαγάγει πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι στιγμής, δηλαδή πάνω από το ήμισυ της παραγωγής της.

Η ΕΕ θα δωρίσει επίσης τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δόσεις στις πλέον ευάλωτες χώρες κατά τους προσεχείς μήνες.

Η ΕΕ έχει δεσμεύσει 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία κόμβων παρασκευής σε διάφορες περιοχές της Αφρικής με τους Αφρικανούς εταίρους και τους βιομηχανικούς εταίρους της. Στόχος είναι να αυξηθεί η μόνιμη ικανότητα παραγωγής εμβολίων και να κατανεμηθεί καλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ΕΕ έχει συμμετάσχει ενεργά στην επιδίωξη συμφωνίας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για μια ολιστική αντίδραση στην πανδημία COVID-19, ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγή και η εξαγωγή εμβολίων και άλλων βασικών φαρμάκων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.