ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ (Fed): Το tapering δεν θα διαταράξει τις αγορές

21:23 - 01 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Πάουελ (Fed): Το tapering δεν θα διαταράξει τις αγορές
Το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να επιβραδύνει και να τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων (tapering) δεν πρέπει να διαταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε σήμερα (1/12) ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

«Το tapering δεν χρειάζεται να είναι ανατρεπτικό γεγονός για τις αγορές και δεν περιμένω ότι θα είναι. Δεν ήταν μέχρι στιγμής, το έχουμε ξεκαθαρίσει», είπε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πάνελ των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Λευκού Οίκου.

Ο τραπεζίτης επανέλαβε ότι θα ήταν «κατάλληλο» για τη Fed να εξετάσει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης του tapering στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, ώστε να ολοκληρωθεί λίγους μήνες νωρίτερα απ’ ότι έχει προγραμματιστεί.

Προς το παρόν, η Fed επιβραδύνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων με ρυθμό 15 δισ. δολαρίων το μήνα, που σημαίνει ότι θα τερματίσει τις συνεχιζόμενες αγορές, συνολικού ύψους 105 δισ. δολαρίων, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο διπλασιασμού του ρυθμού της μείωσης στα 30 δισ. δολάρια το μήνα, κάτι που θα τερματίσει το πρόγραμμα νωρίτερα, δηλαδή τον Μάρτιο του 2022.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ολοκλήρωση του tapering το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα δώσει στη Fed την ευελιξία να αυξήσει τα επιτόκια εάν χρειαστεί.

Πάντως, ακόμη και αφού ολοκληρωθεί η μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, η πολιτική της Fed δε θα αποτελέσει δισεπίλυτο γρίφο. Κι αυτό διότι ακόμη και αν παραμείνει ως έχει, η πολιτική της Fed έχει γίνει ήδη ευκολότερη φέτος, καθώς ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, άρα δεν αναμένονται εκπλήξεις σύμφωνα με τους αναλυτές.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:51 - 01 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.