ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιμάμογλου: Ο πραγματικός πληθωρισμός είναι 3 φορές μεγαλύτερος

20:35 - 03 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Ιμάμογλου: Ο πραγματικός πληθωρισμός είναι 3 φορές μεγαλύτερος
Αμφισβητεί ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (21.31%), υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναι 3 φορές μεγαλύτερος ο πραγματικός.
«Ο πραγματικός πληθωρισμός είναι τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερος από τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκε σήμερα σε αυτή τη χώρα.
 
Ας πάνε να δουν τη διαφορά του χαρτιού υγείας που αγόρασαν πριν από ένα χρόνο και του χαρτιού υγείας που αγόρασαν φέτος. Ας δουν τι τιμή έχει φέτος το αλεύρι, η ζάχαρη, το λάδι και το πετρέλαιο σε σχέση με το αλεύρι που αγόρασαν πριν από ένα χρόνο. Είναι τόσο απλό.
 
Είναι εμφανής πλέον η αύξηση των τιμών των καυσίμων στη χώρα μας. Οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν. Η αύξηση στην τιμή του αλευριού είναι εμφανής. Βιώνουμε μια εξαιρετικά πτωτική οικονομική περίοδο που δεν συνάδει με τα ανακοινωθέντα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Απερίγραπτη!», χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και εν δυνάμει πολιτικός αντίπαλος του Τούρκος προέδρου. 
 
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αποκάλεσε επίσης «ανοησία» την πολιτική Ερντογάν να αδιαφορεί για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. 
«Όταν είσαι μια χώρα με εξωτερικό χρέος που πλησιάζει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ειδικά όταν είσαι μια χώρα που εξαρτάται πλήρως από ξένες πηγές ενέργειας, καυσίμων και πετρελαίου, δεν μπορείς να λες αυτή την ανοησία ότι ‘δεν με νοιάζει το συνάλλαγμα’».
 
Στήριξη του ψωμιού
 
Ο δήμαρχος της μεγαλύτερης και ισχυρότερης πόλης της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι θα στηρίξει το ψωμί του λαού που διανέμει ως δήμος, ώστε να ελαχιστοποιήσει το κόστος του, παρά τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών. 
 
«Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα μας για να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος του ψωμιού. Στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες μας. Πρέπει να στεκόμαστε.
 
Το ψωμί του λαού έχει γίνει ουσιαστικά το βαρόμετρο της φτώχειας στη χώρα μας ή ένας μηχανισμός που μετρά την αρτηριακή πίεση. Αν αντιμετωπίζουμε οικονομικό πρόβλημα στη χώρα αυτή τη στιγμή, η ουρά που δυστυχώς μάς το δείχνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο είναι η ουρά για ψωμί».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.