ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Επεκτείνεται για άλλα 10 χρόνια το δωρεάν roaming

16:47 - 09 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ: Επεκτείνεται για άλλα 10 χρόνια το δωρεάν roaming
Σε συμφωνία για την παράταση για 10 χρόνια, έως το 2032, της κατάργησης των τελών περιαγωγής (roaming) για τις κινητές επικοινωνίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξε το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, ως συνέχεια της κατάργησης των επιβαρύνσεων περιαγωγής το 2017, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό στην ΕΕ χωρίς πρόσθετες χρεώσεις πέραν αυτών που ήδη πληρώνουν στο σπίτι.

Επιπλέον, θα δικαιούνται την ίδια ποιότητα και ταχύτητα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό όπως στο εσωτερικό. Οι πάροχοι περιαγωγής θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν την ίδια ποιότητα περιαγωγής με αυτές που προσφέρονται στο εσωτερικό, εάν υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες στο δίκτυο στη χώρα επίσκεψης. Για τον σκοπό αυτό, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν μια διάταξη για την απαγόρευση πρακτικών που μειώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών περιαγωγής (π.χ. με τη μετάβαση της σύνδεσης από 4G σε 3G).

Δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Οι ταξιδιώτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χωρίς πρόσθετη χρέωση - είτε μέσω κλήσης είτε μέσω μηνύματος, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης των πληροφοριών τοποθεσίας του καλούντος.

Συμφωνήθηκε οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει επίσης να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Τα άτομα με αναπηρία θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χωρίς πρόσθετες χρεώσεις.

Πρόσκληση για τερματισμό προσαυξήσεων για κλήσεις εντός της ΕΕ

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές πίεσαν να τερματιστούν οι πρόσθετες χρεώσεις για κλήσεις εντός ΕΕ (π.χ. όταν καλούν από το Βέλγιο στην Ιταλία), καθώς οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ κλήσεων περιαγωγής και κλήσεων εντός ΕΕ. Επί του παρόντος, οι κλήσεις εντός ΕΕ περιορίζονται στα 19 σεντς ανά λεπτό. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει την κατάσταση και θα αξιολογήσει εάν απαιτείται περαιτέρω μείωση των ανώτατων ορίων.

Οι χρεώσεις περιαγωγής χονδρικής – Οι πάροχοι τιμών χρεώνουν ο ένας τον άλλον όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν άλλα δίκτυα κατά την περιαγωγή στην ΕΕ – θα περιοριστούν στα 2€ ανά Gigabyte (Gb) από το 2022 και σταδιακά σε 1 € το 2027. Εάν οι καταναλωτές υπερβούν τα συμβατικά τους όρια κατά την περιαγωγή, τυχόν πρόσθετες χρεώσεις δεν μπορούν να είναι υψηλότερες από τα ανώτατα όρια χονδρικής περιαγωγής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.