ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πάρτι της Fed συνεχίστηκε σε Wall και Ευρώπη

00:05 - 20 Σεπ 2007 | Ειδήσεις
Έκδηλη ήταν και σήμερα η ανακούφιση στη Wall, από την απόφαση της Fed να μειώσει χθες το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την αμερικάνικη οικονομία να εξέλθει από το τέλμα της ύφεσης εξαιτίας της κρίσης στην πιστωτική και στεγαστική αγορά των ΗΠΑ. Νωρίτερα, και οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με ράλι τετραετίας καλωσορίζοντας την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 13.815,56 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,55%, ο Nasdaq με κέρδη της τάξης του 0,56%, διαμορφώθηκε τελικά στις2.666,48 μονάδες καιο S&P 500σημείωσε άνοδο 0,61%, στις 1.529,01μονάδες.

Νωρίτερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.460,00 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,81%, στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη της τάξης του  3,27% στις 5.730,82 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX, υψηλότερα  κατά 2,32% έκλεισε στις 7.750,84 μονάδες.

Χθες η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ εξέπληξε ευχάριστα τις αγορές, προβαίνοντας σε μείωση κατά 0,50% του βασικού επιτοκίου του δολαρίου, διαμορφώνοντάς το στο 4,75%. Πρόκειται για την η πρώτη μείωση του επιτοκίου του αμερικάνικου νομίσματος μετά από τέσσερα χρόνια και αντανακλά τις ανησυχίες των αξιωματούχων και των οικονομικών αναλυτών για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η Fed χθες επεφύλασσε και δεύτερη έκπληξη στην αγορά αποφασίζοντας να μειώσει και το προεξοφλητικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 5,25%. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Αυγούστου, όταν τα διεθνή χρηματιστήρια κατέρρεαν υπό τον φόβο των subprimes, η ομοσπονδιακή τράπεζα είχε προβεί σε μείωση του προεξοφλητικού της επιτοκίου επίσης κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5,75% σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας.

Ευχάριστη έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού

Θετικά ήταν και τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι τον Αύγουστο κατέγραψε απροσδόκητη μείωση της τάξης του 0,1%, για πρώτη φορά από την αρχή του 2007, δικαιώνοντας έτσι εν μέρει την απόφαση της Fed για μείωση του κόστους δανεισμού.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης και οι μικρότερες καταναλωτικές δαπάνες, που απορρέουν από την χειρότερη κρίση των τελευταίων 16 ετών στην αγορά κατοικίας, εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

Η εν λόγω μείωση έρχεται σε συνέχεια της αύξησης κατά 0,1% που σημειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εργασίας. Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται τα τρόφιμα και η ενέργεια ενισχύθηκε κατά 0,2%.

Τα «σύννεφα» στην αγορά κατοικίας παραμένουν

Στον αντίποδα, αρνητικά ήταν για άλλη μια φορά τα νέα για την αγορά κατοικίας, καθώς οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν σε χαμηλό 12 ετών, επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους για διάχυση της κρίσης της αγοράς κατοικίας και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Οι ενάρξεις νέων κατοικιών σημείωσαν πτώση κατά 2,6% στα 1,331 εκατ. από 1,367 εκατ. τον Ιούλιο σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του υπουργείου εμπορείου των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν κατά 5,9% στις 1,307 εκατ., ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995.

Οι οικονομολόγοι μάλιστα εκτιμούν ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας θα διευρυνθεί καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται, την ίδια ώρα που οι όροι γίνονται πιο αυστηροί.

Τα αποτελέσματα της Morgan Stanley μετρίασαν την ευφορία

Τους παραπάνω φόβους ενίσχυσαν και τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της Morgan Stanley, τα οποία δεν ικανοποίησαν την αγορά, καθώς οι απώλειες από τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου επέφεραν βαρύ πλήγμα στην κερδοφορία της επιχείρησης. Ειδικότερα, τα κέρδη του τρίτου τριμήνου αποδυναμώθηκαν κατά 16,7% σε 1,47 δισ. δολάρια, ήτοι 1,38 δολ. ανά μετοχή από 1,59 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας της Νέας Υόρκης. οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 1,55 δολ. ανά μετοχή. Έτσι, παρά το γενικότερο κλίμα ευφορίας στο χρηματοοικονομικό κλάδο, πιέσεις δέχθηκε η μετοχή του τραπεζικού κολοσσού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.