ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστραλία: Αίτημα μη έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

10:22 - 14 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Αυστραλία: Αίτημα μη έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ
Να παραμείνει στη Βρετανία ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και να δικαστεί εκεί ή να επιστρέψει στην Αυστραλία, ζήτησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μπάρναμπι Τζόις, από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται σε καραντίνα ως ασθενής με Covid.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο αρχηγός του κόμματος των Εθνικών κ. Τζόις λέει ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ και υποστήριξε επίσης τον τερματισμό της συνεχιζόμενης φυλάκισης του.

Ο ιδρυτής του Wikileaks αντιμετωπίζει μια νέα πιθανότητα έκδοσης στις ΗΠΑ, αφού το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση μή έκδοσης του στις Ηνωμένες πολιτείες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιδιώξει την έκδοση του κ. Ασάνζ ωστε να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία, καθώς η οργάνωσή του, WikiLeaks, δημοσίευσε απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα  το 2010 και το 2011.

Ο Μπάρναμπι Τζόις έγραψε ένα άρθρο λέγοντας ότι ο Ασάνζ πρέπει να δικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα φέρεται να έχει διαπράξει στο βρετανικό έδαφος ή να σταλεί σπίτι του στην Αυστραλία.

“Ο Ασάνζ δεν παραβίασε κανέναν αυστραλιανό νόμο τη στιγμή των ενεργειών του. Ο Ασάνζ δεν βρισκόταν στις ΗΠΑ όταν έλαβε χώρα το συμβάν που συζητήθηκε σε δικαστήριο τώρα στο Λονδίνο”, έγραψε ο κ. Τζόις και πρόσθεσε: “Το ερώτημα είναι τότε: Γιατί πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ; Εάν προσέβαλε το Κοράνι, θα εκδιδόταν στη Σαουδική Αραβία;”

Οι δικηγόροι του κ. Ασάνζ λένε ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του Βρετανικού ανώτατου δικαστηρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.