ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Τουρκία μείωσε ξανά τα επιτόκια-Πρόσθετες πιέσεις στο τοπικό νόμισμα

14:51 - 16 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Η Τουρκία μείωσε ξανά τα επιτόκια-Πρόσθετες πιέσεις στο τοπικό νόμισμα
Επιμένει στην επικίνδυνη οικονομική στρατηγική του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια για τέταρτο συνεχόμενο μήνα παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ειδικότερα, η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς δανεισμού της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 14% παρά τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαινόταν στο 21% τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η νέα μείωση των επιτοκίων έχει ασκήσει τεράστια πίεση στην τουρκική λίρα, η οποία έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% έναντι του δολαρίου από τότε που η τράπεζα άρχισε να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε περισσότερο από 5% μετά τη σημερινή απόφαση, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό στις 15,65 λίρες ανά δολάριο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος απορρίπτει την καθιερωμένη οικονομική λογική ότι τα υψηλά επιτόκια περιορίζουν τον πληθωρισμό, έχει υποστηρίξει ότι η μείωση του κόστους δανεισμού θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων και της απασχόλησης, που με τη σειρά τους θα σταθεροποιήσουν τελικά το νόμισμα και θα μειώσουν τον πληθωρισμό.

Οι αναλυτές, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι FT, λένε ότι το σχέδιο του Τούρκου προέδρου είναι πιθανό να οδηγήσει σε ραγδαίες αυξήσεις των τιμών, υπονομεύοντας περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού που ήδη υποφέρει από την αυξανόμενη φτώχεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:53 - 16 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.