ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Υψηλός βραχυπρόθεσμα ο πληθωρισμός- Σταδιακή μείωση το 2022

16:14 - 16 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Υψηλός βραχυπρόθεσμα ο πληθωρισμός- Σταδιακή μείωση το 2022
Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παραμείνει ο πληθωρισμός στο άμεσο μέλλον, αλλά η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται μέσα στο 2022, σύμφωνα με τα όσα είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η κα. Λαγκάρντ τόνισε ότι η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει και η αγορά εργασίας βελτιώνεται με τη βοήθεια των υποστηρικτικών πολιτικών.

«Η ανάπτυξη κινείται σε πιο μέτρα επίπεδα αλλά η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανεβάσει και πάλι ρυθμούς κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς», όπως είπε.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι η μετάλλαξη Όμικρον προβληματίζει και έχει αναγκάσει κάποιες χώρες να λάβουν επιπλέον αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τιμές στην ενέργεια έχουν αυξηθεί σημαντικά και ότι σε κάποιες βιομηχανίες υπάρχουν ελλείψεις υλικών, εξοπλισμού και εργατικού δυναμικού. «Οι παράγοντες αυτοί περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και αποτελούν αντίθετο άνεμο για το οικονομικό outlook» τόνισε.

«Ωστόσο, παρόλο που η κρίση της δημόσιας υγείας είναι ακόμη σε εξέλιξη, πολλοί άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και οι εκστρατείες ενίσχυσης έχουν επιταχυνθεί. Συνολικά, η κοινωνία έχει γίνει καλύτερη στο να αντιμετωπίζει τα κύματα της πανδημίας και τους περιορισμούς που προκύπτουν. Αυτό έχει μειώσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί απότομα λόγω της έκρηξης των τιμών της ενέργειας, καθώς και επειδή η ζήτηση υπερβαίνει την περιορισμένη προσφορά σε ορισμένους τομείς. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα, αλλά θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω, αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2%», ανέφερε εν συνεχεία.

Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι οι αγορές ομολόγων θα σταματήσουν λίγο πριν την αύξηση των επιτοκίων. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, υπογράμμισε ότι με τις τρέχουσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αύξηση επιτοκίων το 2022.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης, η κα. Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,1% το 2021, 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2022 και προς τα πάνω για το 2023.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,6% το 2021, το 3,2% το 2022, το 1,8% το 2023 και το 1,8% το 2024, σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Τι είπε για την Ελλάδα

Η κα. Λαγκάρντ ερωτήθηκε και για την περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα έκανε πραγματικά πολύ καλή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις τον τελευταίο καιρό και βελτίωσε την αξιολόγηση της, αλλά δεν έχει ακόμα την αξιολόγηση που την κάνει επιλέξιμη για αγορές από την ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγορών APP.

Γι’ αυτό, όπως επεσήμανε, έγινε η συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο της απόφασης. «Είναι ισχυρό σήμα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κίνηση είχε μεγάλη αποδοχή στο Συμβούλιο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:38 - 16 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.