ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πράσινο φως» του EMA στο χάπι της Pfizer-Τα επόμενα «βήματα»

20:35 - 16 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
«Πράσινο φως» του EMA στο χάπι της Pfizer-Τα επόμενα «βήματα»
Να χρησιμοποιήσουν το αντιικό χάπι Paxlovid της Pfizer κατά της Covid-19 μπορούν πλέον οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση μόλυνσης, παρ’ όλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισής του από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Όπως επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), οι ασθενείς, που διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν σοβαρές μορφές λοίμωξης, έχουν πλέον τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την πενθήμερη χορήγηση του Paxlovid το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση ή εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά όχι όταν απαιτείται συμπληρωματικό οξυγόνο.

«Οι συμβουλές του Οργανισμού μπορούν πλέον να λάβουν σάρκα και οστά με στόχο την υποστήριξη εθνικών συστάσεων σχετικά με την πιθανή χρήση του φαρμάκου πριν από την άδεια κυκλοφορίας του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο EMA.

Ο EMA έχει δώσει τέτοιες εγκρίσεις και στο παρελθόν για ορισμένα ενέσιμα φάρμακα που βασίζονται σε αντισώματα, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ενισχύσουν το «οπλοστάσιό» τους με φάρμακα για να καταπολεμήσουν τη νέα μετάλλαξη Omicron. Κι αυτό διότι, όπως μεταδίδει το Reuters, η Omicron πιθανότατα να είναι ανθεκτική απέναντι σε ορισμένα από τα προαναφερθέντα φάρμακα αντισωμάτων.

{https://twitter.com/EMA_News/status/1471502104468492294}

Υπενθυμίζεται ότι η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ έλαβε παρόμοια απόφαση με το χάπι molnupiravir της Merck τον περασμένο Νοέμβριο. Για το συγκεκριμένο φάρμακο, ο EMA συνέστησε να χορηγείται εντός πέντε ημερών από τα πρώτα συμπτώματα για τη θεραπεία ενηλίκων, που δεν χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου και διατρέχουν κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου.

Τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι το χάπι της Pfizer ήταν κατά 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην Omicron.

Η ΕΕ βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες για την αγορά των φαρμάκων Merck και Pfizer, μεταδίδει το Reuters. Δεν είναι σαφές πότε ή εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει κοινές προμήθειες για αυτά τα φάρμακα και πόσα κράτη θα αγοράσουν προμήθειες μέσω του συστήματος της ΕΕ ή μεμονωμένα.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:53 - 16 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.