ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είναι η καλύτερη επενδυτική στρατηγική το invest and forget;

07:55 - 17 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Είναι η καλύτερη επενδυτική στρατηγική το invest and forget;
Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες για ανθρώπους που επένδυσαν σε μετοχές πριν από δεκαετίες και τις ξέχασαν, με αυτές τις μετοχές να έχουν πλέον αξία εκατομμυρίων. Ενώ αυτό ακούγεται σαν παραμύθι, δεν σημαίνει ότι γίνεται πάντα. Διάφορες εταιρείες έχουν «καταστραφεί», το οποίο σημαίνει ότι αν είχε επενδύσει κάποιος σε αυτές, τότε οι επενδύσεις του θα είχαν χαθεί. Συνεπώς, οι μακροχρόνιες επενδύσεις σε καλές εταιρείες τελικά φέρνουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Και αυτό ισχύει σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές, για όλες τις ομάδες αγαθών.

Ενώ η διαδικασία του να επενδύεις και να το ξεχνάς (invest and forget) είναι γενικά καλή, ο επενδυτής πρέπει να διατηρεί θεμελιωδώς καλά αγαθά. Αυτό προϋποθέτει αρκετή έρευνα και τύχη.

Ο καλύτερος τρόπος για να έχει κάποιος χρήματα μακροχρόνια είναι να ακολουθήσει μία πειθαρχημένη επενδυτική στρατηγική. Η δημιουργία ενός συστηματικού επενδυτικού πλάνου (SIP) είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να χτίσεις την πειθαρχεία που χρειάζεται για να δημιουργήσεις μακροχρόνια περιουσία. Αν επενδύεις ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα τότε θα γλιτώσεις την ταλαιπωρία του να συγχρονίζεσαι με τις αγορές. Αν επενδύεις για ένα χρονικό διάστημα, τότε θα επιτρέψεις στον ανατοκισμό να δράσει και να σου επιτρέψει τελικά να μεγαλώσεις την περιουσία σου.

Η διαφορά μεταξύ κρυπτο-αγορών και χρηματιστηρίων

Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο απλό για την κρύπτο-αγορά. Στην περίπτωση των χρηματιστηρίων, υπάρχουν επενδυτικές εταιρείες όπου οι διευθυντές των εταιρειών είναι υπεύθυνοι για τις επιστροφές. Στην κρύπτο-αγορά, υπάρχουν περιορισμένες επιλογές για τους μικροεπενδυτές.

Η έρευνα και η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου θα βοηθήσουν τους επενδυτές να μεγαλώσουν την περιουσία τους με το πέρασμα του χρόνου. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να θυμόμαστε όταν επενδύουμε μακροπρόθεσμα.

Το πρώτο βήμα είναι να επενδύσεις σε μία συγκεκριμένη θεματική και να επιλέξεις νομίσματα αυτής της θεματικής. Όσο περνάει ο χρόνος, λογικά τα διαθέσιμά έσοδά σου θα ανέβουν αν μείνουν οι άλλοι παράγοντες σταθεροί. Όταν το διαθέσιμο εισόδημα αυξηθεί, τότε πρέπει να σκεφτείς να αυξήσεις τις περιοδικές επενδύσεις σου. Αυτό θα εξασφαλίσει την σταθερή ανάπτυξη στα κεφάλαιά σου και την επίδραση του ανατοκισμού.

Πρέπει να σκέφτεσαι την δημιουργία της περιουσίας σου ως έναν μαραθώνιο που είναι μεγάλος σε απόσταση, σε αντίθεση με ένα γρήγορο σπριντ. Το να επανεπενδύεις τα κέρδη σου είναι πολύ καλύτερο από το να παίρνεις τα κέρδη.

Η «συνταγή» της επιτυχίας

Το invest and forget δεν είναι ένας σοφός τρόπος για να χτίσεις μακροχρόνια περιουσία. Όταν μιλάμε για τα κρυπτονομίσματα, ο κόσμος τείνει να ξεχνάει ότι υπάρχουν πολλά αγαθά που χρεοκόπησαν. Οι επενδύσεις σε bitcoin και Ethereum το 2018 θα έφερναν πολλές επιστροφές στους επενδυτές τώρα. Αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι επενδυτές είναι ότι αυτά είναι θεμελιωδώς δυνατά νομίσματα. Οι επενδυτές πρέπει να κάνουν την κατάλληλη επιστάμενη έρευνα για να καταφέρουν να βρουν τέτοια «διαμάντια» γιατί υπάρχουν διάφορα που είναι άγνωστα και υποτιμημένα.

Αν είχες επενδύσει στο Ripple το 2018 στα $3.31 και το είχες ξεχάσει τότε θα είχες αρνητικές επιστροφές κατά 67%. Αντίθετα, αν είχες επενδύσει σε Ethereum το 2018 στα $800 και το είχες ξεχάσει τότε θα είχες επιστροφές περίπου 500%. Το βασικό είναι να διαφοροποιείς και να επεκτείνεις τις επενδύσεις σου σε διάφορες ομάδες αγαθών και μέσα στην ίδια ομάδα αγαθών.

Το να ξεχάσεις μία επένδυση υπονοεί ότι κάποιος ελπίζει ότι η αξία της επένδυσης θα αυξηθεί. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές αυτή η στρατηγική δεν θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα. Αν είσαι επιμελής στις επενδύσεις σου τότε θα καταφέρεις να χτίσεις την περιουσία σου μακροπρόθεσμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.